-5.5 C
Zlatibor
Srijeda, 29 Novembra, 2023

Zlatiborska mlekara osvojila nagradu za inovativnost u proizvodnji tradicionalne srpske hrane

Mlekara “Naša Zlatka” sa Zlatibora osvojila je nagradu za inovativnost u proizvodnji tradicionalne srpske hrane na festivalu hrane i vina u Beogradu (Food and Wine Festival).

Mlekara se nalazi u selu Kriva Reka na Zlatiboru i osnovana je pre pet godina u okviru privrednog društva za razvoj poljoprivrede u Opštini Čajetina “Eko agrar”.

Mlekara dnevno prerađuje oko dve tone mleka koje otkupljuje od malih proizvođača iz udaljenih naselja, a sarađuje sa oko 40 domaćinstava koja imaju najviše osam krava.

“Cilj je da se očuva tradicionalna proizvodnja sira i kajmaka jer su sir i kajmak jako zastupljeni na Zlatiboru. Nemoguće je doći na Zlatibor a ne probati ove proizvode. U mlekari se proizvodi samo sir i kajmak po tradicionalnoj recepturi, jedini konzervans je so”, izjavila je rukovodilac mlekare Razumenka Lučić za agenciju Beta.

Mlekara je ponela i žig “Dobro sa Zlatibora” koji je registrovan u Zavodu za intelektualnu svojinu, a nosilac je poljoprivredno društvo za razvoj poljoprivrede zlatiborski “Eko agrar”.

“Žig imaju pravo, pored proizvođača hrane, da ponesu i tradicionalni predmeti, kategorisana seoska i turistička domaćinstva i restorani. Cilj je da sirovina bude sa Zlatibora. Potrošačima se žigom garantuje poreklo i kvalitet tradicionalnih proizvoda zlatiborskog kraja”, rekla je Lučić.

U vezi sa nestašicom mleka u Srbiji, Lučić je rekla da to nije uticalo na mlekaru “Zlatka” jer ona sarađuje sa manjim proizvođačima i naglasila da je “kvalitet proizvoda bitniji od količine”.

“Malim proizvođačima mleka smo pružili podršku pre pet godina. Oni su zadovoljni, a pratimo i cenu i prilagođavamo je, tako da za sada nemamo problema”, rekla je Lučić.

Mlekara proizvodi mladi kajmak, beli sir i sir sa dodacima vlašca i ljute tucane paprike, a proizvodi se mogu naći samo na Zlatiboru i distribuiraju se restoranima i hotelima na toj planini.

zlatiborske.rs / TO Zlatibor

spot_img