Zebinovac u bojama Mišovih hrizantema

Za hrizanteme kažu da su carko cveće. A na Zebinovcu se ovih dana, u jednoj bašti „šepuri“ njih više od hiljadu. I ima ih u raznim bojama – belih, žutih, crvenih, ljubičastih…

Kafedžija Mišo Ristić strastveni je ljubitelj hrizantema, a od prošle godine gaji ih i za prodaju. Hrizantema cveta u jesen, zbog čega je zovu još i jesenja ruža ili jesenjka. Rane sorte svoje raskošne cvetove razvijaju u septembru, a ukoliko se pravilno održava ukras su bašte sve do prvih snegova.

-To je višegodišnja biljka i ukoliko se sačuva od izmrzavanja tokom zime, iduće jeseni cvetaće još lepše i raskošnije. Zato, hrizantemu kada precveta treba orezati, a saksiju uneti u toplo. Ako će zimovati pak vani, treba je uviti u jutani džak, ili u agril foliju- savetuje Ristić.

Mišo Ristić je vlasnik kultne kafane „Ristića magaza“ koju drži u prizemlju porodične kuće na Zebinovcu. Cveće mu je hobi koji donosi dodatni prihod.

-Prošle jeseni sam prodao oko 300 saksija sa hrizantema, a ove sam spremio više od hiljadu. U zavisnosti od veličine cena im je od 250 do 350 dinara, i nadam se da ću za sve naći kupca. Činimi se da poslednjih godina kod meštana raste interesovanje za saksijsko cveće. Kupuju ga dosta i vikendaši na Zlataru, kao i vlasnici apartmana i soba za izdavanje. Sve je više uređenih dvorišta i balkona, što raduje – kaže Ristić.

U plasteniku gaji i prolećno saksijsko cveće

A osim jesenjih ruža, Mišo Ristić gaji i prolećno saksijsko cveće. Petunije raznih boja, mini begonije, kadife, lepi jova, muškatle obične i padajuće, samo su deo iz bogate ponude… I dok hrizanteme, koje su otporne na jesenje mrazeve, za prodaju sprema pod vedrim nebom, drugo cveće gaji u zatvorenom, pod najlonom. U lepo dekorisanom dvorištu iznad porodične kuće, za tu namenu lane je podigao plastenik površine oko 50 kvadrata.

-Planiram da do aprila, kada kod nas kreće prodaja, spremim više od 3.000 saksija raznog cveća. Još sam sredinom avgusta u zemlju bacio prvo seme, a imam i nešto rasada. Proizvodnja cveća nije, međutim, ni lak ni jeftin posao. Sertifikovano seme i zemlja se kupuju, a veliki trošak je i struja jer u boksovima zimi temperatura mora da je konstantno 22-23 stepena. Uz to treba svaki dan zaliti, provetriti –kaže Ristić.

Mišo Ristić jedini je proizvođač saksijskog cveća u novovaroškom kraju i sve što proizvede ovde i proda. U susednom Prijepolju ih je nekoliko, a ima ih i u Užicu i Požegi, i svi oni cveće proizvode „na veliko“ i od toga žive.

-Planiram da iduće godine podignem još dva manja plastenika, jer za više nemam prostora, ali to znači da ću morati i da proširim tržište i da se puno ozbiljnije posvetim ovom poslu. Međutim, da bi moglo da se živi samo od proizvodnje saksijskog cveća, potreban je plastenik od bar 300 kvadrata, a ja sam na žalost, još daleko od toga – kaže Ristić.

Zlatiborske Novine / Varoške novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *