Zbog čega mališani iz Grčića nemaju pravo na besplatan prevoz do škole

Za razliku od većine svojih vršnjaka, mališanima iz ljubovijskog sela Grčića, najveći problem je kako da stignu do sedam kilometara udaljene škole u Bačevcima, selu u opštini Bajina Bašta. Besplatan prevoz ne mogu da koriste, a njihovi roditelji nemaju pravo na nadoknadu troškova za gorivo jer su žitelji susedne opštine.

Da bi stigli iz sela sa teritorije jedne, u školu na teritoriji druge opštine, roditelji i petoro mališana, iznova traže rešenje.

“Odavde od mene ima nekih osam do devet kilometara, dok pokupim ovu decu, siđem dole, ostavim ih, vratim se kući. Posle ponovo oko podne, ponovo idem po decu, pokupim, vratim, razvezem. Sedmično vozimo, jednu sedmicu jedan, drugi drugu, trću treći, tako”, kaže Goran Velkić iz Grčića. 

“Mi živimo od poljoprivrede, od maline i malo stoke što imamo. i to je sve krpljenje u krug. Krpimo vožnju, krpimo gorivo za vožnju dece, popravku auta. Imam tri problema i četvrti gde novac da zaradim”, kaže Milan Radojičićc iz Grčića.

Svakodnevnu brigu i putovanje od gotovo tridesetak kilometara, nisu izbegli ni upisom dece u školu na teritoriji svoje opštine.

“Bio sam prinuđen da ga ispišem 2017. godine i da ga upišem u Bačevce zbog lošeg puta, što je teško ići, što ima divljih životinja. On je sam, iz ovog zaseoka, išao gore u tu školu u Grčiće”, kaže Krsta Gligorić iz Grčića.

Nataša Radojičić kaže da su planirali dete da upišu u školu u Grčić, ali je ono bilo  jedini predškolac.

I prošle godine roditelji su imali isti problem, ali su uz podršku škole, zaposlenih i donatora, uspeli da obezbede sredstva za prevoz.

“Mi smo do sada pomagali na osnovu savesti. S obzirom da bajinobaštanska opština ima besplatan prevoz na teritoriji za svoje đake, oni putuju iz druge opštine u našu školu po sopstvenom zahtevu, mi ćemo pomagati dok možemo. Ako nas neko ne pomogne, mi ne možemo sami to održati do njihovog osmog razreda”, kaže Rade Jezdić, direktor OŠ “Stevan Joksimović” iz Rogačice.

Od jeseni će ova družina imati i dva predškolca, što će za njihove roditelje predstavljati dupli trošak za prevoz.

RTS / Zlatiborske Novine