16.9 C
Zlatibor
Ponedjeljak, 29 Maja, 2023

Završen je 11. Međunarodni festival sportskog filma

Svečanom ceremonijom u Kulturnom centru na Zlatiboru, koja je održana 28. avgusta završen je 11. Međunarodni festival sportskog filma. Početak ceremonije zatvaranja Festivala bio je posvećen dobitnicima priznanja za životno delo. Kao i u četvrtak, kada su publiku preplavile snažne emocije sportskih velikana: Ilije Jorge, Zorana Tute Živkovića, Đorđa Perišića, Aleksandra Kerkovića i heroja sporta i života – Draženka Mitrovića, ove večeri ovogodišnja ekipa novih stanovnika “kuće slavnih” na Zlatiboru je kompletirana.

Nagradu za životno delo primio je Hadži Petar Božović. Glumac koji je ostao upamćen kao nezaboravni Danilo Živić u najboljoj sportskoj TV seriji u našoj zemlji: “Više od igre”. Ostvario je stotine uloga u pozorištu, na filmu i televiziji, od kojih su mnoge za sva vremena, prave antologijske. Nagradu mu je uručio predsednik Organizacionog odbora Arsen Đurić.

“Ovaj festival traje već 11 godina. U poslednje vreme ima onih stvari koje traju godinu ili dve i posle dve godine ga nazivaju tradicionalnim. A ovaj je tako napravljen na mestu koje ima mnogo izazova i koji su mu veliki konkurenti kao ova priroda koju nam je Bog dao ali je dao ljudima da je čuvaju jer i ona nije besmrtna”, rekao je Božović. Umetnik je pobrao simpatije publike i recitovanjem pesme “Zlatibore ko ti ime dade“ zavičajnog pesnika Mihaila Ćupovića.

Specijalno priznanje uručeno je KK Zlatibor koji je ostvario najveći uspeh u svojoj istoriji kada je prošle sezone osvojio regionalnu Aba 2 ligu, a uručene su nagrade najboljim ostvarenjima sa ovogodišnjeg programa festivala.

Za dobitnika Gran pri Međunarodnog festivala sportskog filma (MFSF) “Zlatibor 2022” proglašen je film reditelja Ognjena Rakčevića “Gligorićeva Mar del Plata: Kraljeva indijska varijanta”.

“Na ideju da napravim film o Svetozaru Gligoriću došao sam 2016. godine. Produkcija filma je nešto što je vrlo slično kolektivnom sportu, ako imate dobre igrače i ekipu postići ćete vrhunski rezultat. Ja sam imao Todorovića, Markovića, Lučića, Božovića i zahvaljujući tome sam napravio ovakav film”, rekao je Rakčević.
Ovaj inovativni film je deo multimedijalnog doktorskog umetničkog rada autora, koji je docent na katedri za filmsku i TV produkciju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Četiri posebna priznanja zaslužili su filmovi Lele, šta napravismo, raduj se Makedonijo autora Ljubomira Ošavkovskog, Medalje za Život autora Dejana Nikolića, kao i film Dragana Pejića Zlatna godina užičke košarke. Posebno priznanje zaslužio je Muhamed Bikić za filmove Škija i Željina stotka.

Nagrada za najbolji film o moralnim vrednostima pripala je Dušanu Moravecu iz Slovenije za film “Partizasnko skijanje– Cerkno ‘45” u produkciji Radio-televizije Slovenije. Film reditelja Dušana Moraveca govori o partizanskoj zimskoj olimpijadi u okupiranoj Evropi tokom Drugog svetskog rata. Najbolji film o ličnosti u sportu je “Šesti krug”, autora Miodraga Popova u režiji Tamare Popov Radonjić. Film je posvećen Branislavu Simiću, šampionu i osvajaču prve jugoslovenske zlatne olimpijske medalje u rvanju na igrama 1964. godine u Tokiju i predstavlja egzaktan primer da se, ne samo u sportu, već i u svemu što čovek namerava da uradi, isplati biti uporan i trpeljiv.

Nagrada za najbolju foografiju, dizajn i inovativnost osvojio film “Najlepši dan života“ koji autorski potpisuju: Ivica Vidanović i Aleksandar Miletić. O istorijskom sportskom uspehu fudbalera “Crvene zvezde”, osvajanju jedine titule evropskog šampiona.

Nagrada Dinko Tucaković’ za najbolju režiju osvojila je Nataša Šević za film “Nemojte se ljutiti što sam zaćutao za trenutak” u kome je glavna ličnost proslavljeni košarkaški trener Željko Obradović, predstavlja učešće slavnog glumca i velikog navijača Partizana, Bogdana Diklića, što ovom filmu daje upečatljivu dimenziju koja gledaocima dugo ostaje u sećanju.

Najbolji igrani film je prošlogodišnji švedski kandidat za “Oskara” – Tigrovi, u režiji Roni Sandhala.
Najbolji dugometražni dokumentarni film “SKOK”, u režiji Ivice Vidanovića o košarkašici Nataši Kovačević, koja posle saobraćajne nesreće, koju je doživela, nije dozvolila da joj “potonu sve lađe”. Ovaj film slavi hrabrost i govori o volji za životom jedne vredne devojke koja se nepokolebljivo borila i – izborila za sopstveno mesto pod suncem.

Najbolji srednjometražni dokukmentarni film na našem Festivalu je: “Put prazne šake” u režiji Miloša Todorovića koji govori o počecima i razvoju karatea u Crnoj Gori.

Najbolji krakometražni dokumentarni film na festivalu je pakistansko ostvarenje: “Anita skupljačica ruku” u režiji Mustafe Husaina.

Festival je završen projekcijom filma Zlatni dečko. Za tri dana programa prikazano je ukupno 43 dokumentarna i igrana filma o sportu . Članovi žirija bili su Dušan Cicvara, Arijana Helać Saračević i Oliver Paunović a nagrađena ostvarenja plasirala su se na najveći svetski festival sportskog filma koji se u novembru održava u Milanu.

Opština Čajetina / Foto: cajetina.org.rs

spot_img