Za tri dana, zbog ljudskog nemara, 6 požara

U poslednja tri dana, usled ljudskog faktora, na području opštine Bajina Bašta desilo se šest požara. Najpre su manji požari ugašeni u Pepelju, Lještanskom, Rači, Tari i u gradu kod bivše Crepane.

Juče (26. aprila)  veliki požar zahvatio je zaseok Bjelušu  u Mesnoj zajednici Zaovine. Vatrena stihija brzo se proširila na oko 2,5 hektara. Tom prilikom jedna stara štala je izgorela. Velikom požrtvovanošću vatrogasaca sačuvano je pet ugroženih stambenih objekata.

Borba sa vatrom trajala je od 13 do 20 časova. Mi smo je gasili sa tri vatrogasna vozila i sedam vatrogasaca. U pomoć nam je pristiglo i jedno vozilo sa četvoricom kolega iz Užica. Po dva vatrogasca su došla iz Čajetine i More Gore. Malo je falilo da Tara doživi požar ogromnih razmera kao što je bio onaj iz 2014. godine – kaže komandir Vatrogasno-spasilačke jedinice iz Bajine Bašte Petar Rakić.

Komandir Rakić apeluje na građane da ne koriste vatru na otvorenom za paljenje ostataka od useva, korova i drugog otpada. Upozorava da je to zakonom zabranjeno i podleže kaznama.

Zlatiborske Novine / M. Andrić