Opština će pomoći osnivanje i rad ženske poljoprivredne zadruge

U Novoj Varoši održan je sastanak povodom ideje za formiranjem ženske zadruge. Predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović posebno je istakao da je program „500 zadruga za 500 sela“ zaživeo na terenu, i da je do sada formirano 850 novih zadruga, od kojih je 10 ženskih.

„Mi smo tu dobrim povodom, u pitanju je formiranje ženske zadruge, žensko preduzetništvo. To ima uzlaznu putanju i svesni smo da je to nešto što se i u medijima sve češće spominje. Danas su ovde bile pretežno dame, kako bi smo pričali o zadrugarstvu a naročiti ženskom zadrugarstvu. Objasnili smo im proceduru oko formiranja ženske zadruge, da im pomognemo oko birokratije kako na to ne bi gubile vreme. Na prvom mestu je da se stvori jedan kontinuirani zadružni proizvod, ako bi u međuvremenu bio sertifikovan, to bi zaokružili. Jer ako nismo udruženi ne možemo ni da dodjemo do količine i kontinuiteta što je prevashodni cilj. Pored toga, važna je i izrada programa rada zadruge, pogotovo kad zadrugarke treba da se opredele kod konkursa koji izađu za koju proizvodnju bi one trebalo da se odluče. Treća faza je, naravno, prodaja tih kvalitetnih proizvoda. Ono što je ključ je zapravo timski rad i odlična saradnja sa lokalnom samoupravom“, rekao je Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog saveza Srbije.

Opština Nova Varoš spremna je da bude partner Zadružnom savezu Srbije i lokalnim poljoprivrednim proizvođačima, jer su žene možda i stub opstanka i daljeg razvoja sela. Ovom sastanku prisustvovali su predstavnici udruženja, a opština se potrudila da obezbedi prostor u kojem će se sastajati Zadružni savez i poljoprivredni proizvođači.

„Ovaj kraj je oduvek bio poznat kao kraj gde je zadrugarstvo razvijeno, 70-ih i sredinom 80-tih godina prošlog veka, i mislim da se ta vizija zadrugarstva očuvala među poljoprivrednicima. U prethodne 3 godine par puta smo imali pozive od strane poljoprivrednika vezane za udruživanje u zadruge. Ovog puta nam se obratio Zadružni savez Srbije i Opština Nova Varoš je pokazala spremnost da napravi vezu između Zadružnog saveza Srbije i poljoprivrednica, u ovom trenutku , zato što je žensko zadrugarstvo nešto na čemu se mora raditi u budućem periodu, jer je stub razvoja i opstanka sela upravo žena, domaćica koja živi i radi u okviru tog poljoprivrednog gazdinstva“ kaže Marijana Đokić, rukovodilac za privredu i LER opštine Nova Varoš.

Milanka Trtović, predsednik udruženja „Zlatarski sir“, iz ličnog iskustva kaže da je opstanak u selu važno da se što više žena udruži i plasira više različitih proizvoda.

„Ja se nadam da bi ovo trebao da bude jedan korak napred, jer imamo podršku lokalne samouprave koja će pomoći ženama i trebale bi žene da se uključe, jer da bi se plasirao proizvod to ne možemo kao pojedinci. Iz ličnog primera znam da je bolje da idemo preko zadruga i da budemo prepoznatljive kao proizvođači više proizvoda. Da se obuhvati sva proizvodnja iz naše opštine i našeg kraja, da se predstavimo sa svim onim proizvodima koje imamo a ne samo sa jednim“, ističe Milanka Trtović, poljoprivredni proizvođač.

Zlatiborske Novine / Zlatarpress