U Bajinoj Bašti proglašena vanredna situacija

Zbog nestabilne epidemijske situacije i utrostručenog broja pregleda u zadnjih nekoliko dana, na teritoriji Opštine uvedena je vanredna situacija.

Zbog povećanog broja pregleda i svakodnevnog porasta broja pozitivnih na Covid 19, stacionar u Domu zdravlja od juče 29. novembra je pretvoren u privremenu kovid bolnicu gde je do podneva smešteno šetoro pacijenata, izjavila je v.d. direktora Doma zdravlja Dušica Jovanović. Odeljenje ginekologije je pretvoreneo u ambulantu gde će se obavljati testiranje gradjana.

Kako je izjavila doktorka Jovanović, broj pozitivnih osoba na virus korona na dnevnom nivou kreće se oko 35, što je izmedju 50% i 70% pozitivnih, a to je kako je izjavila, najveći broj potvrdjenih slučajeva od početka epidemije. Kako je rekla, danas će biti testirano oko 100 pacijenata. Samo u u proteklih sedam dana u periodu od 23. 11. do 30. 11. u kovid ambulanti obavljeno je 728 pregleda od kojih je 416 prvih pregleda.

Trenutno se u izolaciji nalazi 208 osoba koji su ili pozitivni na kovid ili su bili u kontaktu sa osobama kod kojih je potvrdjeno prisustvo infekcije.

Dodatni problem, kako je rekla doktorka Jovanović, predstavlja obolelo medicinsko osoblje kao i troje medicinskih radnika poslatih na ispomoć u kovid bolnicu u Užice. Podsetimo, trenutno je sedam medicinskih radnika pozitivno na virus korona, od kojih je jedan lekar.

Zlatiborske Novine / Prvi portal