Subvencije za nezaposlena lica u Prijepolju

Nacionalna služba za zapošljavanje – Filijala Prijepolje organizovala je svečanu dodelu ugovora i odluka poslodavcima i nezaposlenim licima sa teritorije opštine Prijepolje kojima su odobrene subvencije po programima zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih na novootvorenim radnim mestima,sticanje praktičnih znanja, refundacija zarada nezaposlenim osobama sa invaliditetom bez radnog iskustva, realizacija stručne prakse i javni radovi.

Zoran Martinović, direktor NSZ, Foto: PP Media

“Ovo je danas samo jedan simboličan događaj dodele ugovora licima i poslodavcima koji koriste naše subvencije , mi ćemo danas svakako sa manjim brojem ljudi imati kontakt nego što je broj korisnika naših usluga . Do sada, opštini Prijepolje obezbedili smo uključivanje u različite mere obuke i stručne prakse za 150 lica ,a programom samozapošljavanja očekujemo da se do kraja godine uključi preko 500 lica , rekao je Zoran Martinović, direktor NSZ i dodao da će za ove namene iskoristiti budžet sa najmanje 100 miliona dinara.

“Svakako treba istaći saradnju lokalne samuprave Prijepolje gde ćemo udružiti sredstva u iznosu od 17 miliona dinara, od čega će Nacionalna služba pojačati udeo za deset ipo miliona u odnosu na naša redovna sredstva . Ono što je važno jeste činjenica da epidemija nije ostavila ozbiljne potrese na tržištu rada, uvek imamo jednu stabilnost koja se na neki način potvrdila, jer prema našim evidencijama, nema promena u porastu broja lica koja su izgubila posao , a očekujemo da mere Vlade RS daju pun efekat i da je ovo prostor za poslodavce da obnove svoje kapacitete, da se osnaže, obnove svoje partnerstvo i da se vrate u stanje u kojem su bili i pre epidemije, rekao je Zoran Martinović, direktor NSZ. On je dodao da je primetnog otpuštanja radnika bilo u prvim danima od uvođenja vanrednog stanja i da je došlo do prestanka rada mnogih delatnosti , pre svega u trgovinama i ugostiteljskim objektima, hotelima, restoranima i da je bilo otpuštanja, ali da su mere Vlade RS uticale da se mnogi vrate na posao i svoju delatnost čime je prosek onih koji su izgubili posao niži u odnosu na isti mesec prošle godine.

“Radna grupa u okviru Vlade definiše mere koje treba ponuditi privredi, kako kroz subvencije tako i kroz povoljne kredite i olakšice koje bi poslodavci mogli imati do kraja godine , ali je to još uvek predmet razmatranja i definisanja”, dodao je Martinović.

Filijala Prijepolje zahteve je rešavala po redovnim javnim pozivima koje je raspisana Nacionalna služba od februara i pod tim javnim pozivima do sada su rešeni zahtevi za 150 lica, rekla direktorka filijale NSZ u Prijepolju, Ana Pejović.

“Najviše zainteresovanih je bilo po programu subvencija poslodavcima za teže zapošljive kategorije i po tom programu filijala Prijepolje dobila je pozitinu odluku za 20. tak lica. Za program stručne prakse rešeno je 50 zahteva i to najviše iz opštine Prijepolje jer je dozvoljen program stručne prakse i za privatni i za javni sektor. Do kraja godine očekujemo donošenje odluka po programu samozapošljavanja zajedno sa lokalnim samoupravama, po programu stručne prakse, po programu sticanja stručnog znanja, po programu pripravnika jer sredstva nisu istrošena, rekla je Pejović.

Zlatiborske Novine / GZS