Skok zaraženih u Arilju, dr Milosavljević: Pretpostavljamo da je britanski soj virusa, drugog objašnjenja nemamo

Zbog povećanog broja novoinficiranih u opštini Arilje, sinoć je zasedao Štab za vanredne situacija, na kome je odlučene da se uvođenjem vanrednog stanja ne bi postiglo ništa, jer su bi te mere bile blaže od postojećih, rekao je predsednik opštine Arilje Predrag Maslar.

„Pratićemo republički Krizni štab za naredni period. Naša inspekcija nije utvrdila ni jednu nepravilnost u prethodnih nekoliko dana a ono što je najbitnije da ni sanitarni republički inspektor, koji je ovde dolazio dva dana nije utvrdio nijednu nepravilnost. Izgleda da svest ljudi o bolesti nije visok, to je pokazao i broj gledalaca na utakmici koja je održana za vikend. Najveći teret trpe medicinski radnici, a to nije nikome na pameti kada ode na privatnu žurku ili fudbal ili bilo koje okupljanje. Mi na to ne možemo da utičemo, jer se skupljaju po javnim površinama, a ne na tribinama. Jedino što smo mogli je da pošaljemo komunalnog inspektora da zahteva da se drži distanca što smo i uradili”, rekao je Maslar dodajući da su i povećali broj lokalnih komunalnih ispektora.

Predsednik opštine Arilje Predrag Maslar

Inače, u Arilju najmanji je broj obolelih preko 60 godina, a najveći od 30 do 40 godina.

dr Željko Milosavljević, v.d. direktor Doma zdravlja u Arilju rekao je su veliki porast u broju novinficiranih imali u ponedeljak 15. marta kada je od 75 testirnaih pozitivno bilo 55.

dr Željko Milosavljević, v.d. direktor Doma zdravlja u Arilju

„To je izuzetno visok procenat. Zašto je to tako, ne znam. Po strukturi to su uglavnom cele porodice, nije bilo skoka zaražavanja samo dece.

Ako opština Arilje ima 18.000 stanovnika i uporedimo sa glavni gradom to je kao da se u Beograd dnevno zarazi 5.500 ljudi. To je izuzetno veliki broj. Da bi ovo sprečili, poruka je ista već godinu dana, nosite makse, držite distancu i ne okupljajte se, biće prilike za druženje”, kazao je dr Milosavljević dodajući da ne mogu da utvrde da li se radi o britanskom soju ali pretpostavljaju i drugog rešenja nemaju, jer je on infektivniji i zarazniji.

Zlatiborske Novine / GZS