Situacija na lokalnom tržištu rada tema prezentacije na ASSZS

Akademija strukovnih studija Zapadna Srbija odsek Užice u saradnji sa Gradom i užičkom filijalom Nacionalne službe za zapošljavanje organizovala je prezentaciju na temu “Situacija na lokalnom tržištu rada i programi i mere aktivne politike zapošljavanja NSZ za 2021. godinu”.

Zamenik gradonačelnika Dragoljub Stojadinović istakao je ovom prilikom da se na početku treće decenije 21. veka susrećemo sa velikim mogućnostima za razvoj, a sa druge strane sa izazovima koje do sada nismo imali i nismo se sa njima susretali.

“Tačno je da u vremenu u kome danas živimo prioritet ima tehnološki razvoj, ali ne smemo dozvoliti da taj razvoj utiče na našu životnu sredinu. U vremenu u kome smo sada, u vremenu potpuno nove tehnološke revolucije jeste istina da su ljudski kadrovi najvažniji resursi. Grad Užice čini sve da pospeši preduzetništvo i da školujemo stručne i potrebne kadrove. Dolazak auto puta kao i sve velike investicije koje će doći u naš grad uticaće da se veliki broj mladih ljudi veže za Užice, da tu ostanu i da zajedno gradimo i razvijamo naš grad”.

Po rečima Ljubice Diković predsednice Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija prezentacija je osmišnjena sa ciljem da se prvenstveno studentima daju potrebne informacije kako bi lakše i brže dolazili do posla.

“Kao akademija nastojimo da naši studijski programi budu akreditovani, moderno koncipirani i tržišno prepoznatljivi. Ako pogledamo strategiju zapošljavanja postoje ključne kompetencije koju današnji poslodavci traže, a to su digitalne i jezičke kompetencije, preduzetništvo i preduzimljivost. Sve te kompetencije naši studenti izučavaju na svojim studijskim programima, i to je ono što treba da bude prepoznato od strane tržišta rada. Jednostavno, svi moramo biti spremni da u vremenu u kome živimo, u kome je prisutna tranzicija poslodavaca, radnih mesta, da kao institucija visokog obrazovanja brzo reagujemo, da se brzo prilagođavamo potrebama tržišta rada i društva u kome živimo”.

Zorica Milošević, direktorka užičke filijale NSZ istakla je da je ovaj sastanak organizovan sa ciljem przentacije programa i mera aktivne politike zapošljavanja koji sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje samostalno ili u saradnji sa lokalnim samoupravama.

“NSZ je početkom aprila raspisala javne pozive i konkurse za realizaciju programa aktivnih mera zapošljavanja, tri konkursa su završena i to konkurs za samozapošljavanje, za sprovođenje javnih radova i za program stručne prakse, dok su ostali konkursi otvoreni do utroška raspoloživih finansijskih sredstava. Razgovaraćemo o pomenutim programima ali ćemo i uraditi detaljnu analizu stanja i kretanja na lokalnom tržištu rada, kao i analizu svih onih zanimanja koja su deficitarna u ovom momentu. ”

Na evidenciji užičke filijale NSZ trenutno je 9700 lica, a od tog broja njih 4400 je iz Užica. Najveće učešće nezaposlenih imaju lica starija od 50 godina oko 33%, dok su lica mlađa od 25 godina zastupljena sa 25%.  Deficitarna zanimanja kad je reč o visokoškolcima su informatičari, diplomirani inženjeri elektrotehnike i mašinstva koji poseduju određene licence, profesori fizike, matematike, farmaceuti. Kada je reč o srednjoj stručnoj spremi to su farmaceutski tehničari, medicinske sestre, svi profili građevinske struke, zidari, tesari, armirači, keramičari, operateri na cc mašinama i svi profili metalske i mašinske struke.

Zlatiborske Novine