Rzav se povratio iz mrtvih: Kiša napunila reku sa 200 litara vode u sekundi, konačno dobre vesti za građane Zapadne Srbije

Kiša koja od utorka pada na teritoriji Zapadne Srbije poboljšala je hidrološku situaciju na sisrtemu Rzav, sa kog se vodom snabdeva pet loklanih samouprava.

Podsetimo, upravo su se te lokalne samouprave proteklih dana borile sa nestašicom vode usled suše, zbog čega je bila uvedena i vanredna situacija.

“Padavine su uticale na vodostaj Rzava, tako da već danas imamo 200 sekundnih litara vode više u odnosu na juče. Primera radi, juče je na vodozahvatu bilo 380 litara a danas već 550. To se odrazilo i na količinu vode koju distribuiramo do potrošača. Čačak je juče imao 203, a danas 300 litara, Požegi ide 84, Arilju 42, Lučanima 60 i Gornjem Milanovcu 70”, rekao je za RINU Zoran Barać direktor JP “Rzav”.

Nakon što se voda distribuira do lokalnih samouprava, o njenoj daljoj raspodeli i eventualnoj promeni plana restrikcija odlučuju lokalna javna preduzeća.

“Nikad se željnije nije iščekivala kiša u našem kraju. Ukoliko se padavine nastave kako je to i najavljeno steći će se uslovi da umanjimo restrikcije vode u najugroženijim delovima. To bi značilo da će visinska sela dobiti vodu na nekoliko sati dnevno. Reagovaćemo u skladu sa situacijom i vremenskim prilikama, za koje se nadamo da će konačno rešiti problem dugotrajne suše koja nas je zadesila”, izjavio je Predrag Maslar, predsednik opštine Arilje.

Usled nestašice vode vanredna situacija je i dalje na snazi u Čačku, Gornjem Milanovcu, Arilju, Požegi i Lučanima.

Zlatiborske Novine / RINA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *