Rendzeri sa Tare boravili u Kolaradu i otkrili kako rade Amerikanci: Panciri i oružje neophodni

Dvojica rendzera sa Tare imala su priliku da vide kako rade spasioci u dalekoj Americi, i to u Koloradu u NP “Blek kenjon of Ganison”. Ivan Ilić i Milisav Mijatović bili su gosti kolega koji iako rade preko okeana, imaju dosta toga zajedničkog.

Prosečna nadmorska visina Tare je oko 1.000 metara, a nacionalnog parka u Koloradu skoro duplo viša. I dok našu šumovitu planinu nastanjuju mrki medvedi, divokoze, divlje svinje i srne, teritorijom Crnog kanjona preovladava golet, crni medvedi, jeleni i divlje mačke

“Crni kanjon se nalazi na reci Ganison koja formira reku Kolorado, na kojoj je čuveni Veliki kanjon, jedan od najdubljih na svetu. Kod nas dominira kanjon Drine, jedan od najdubljih u Evropi. Najbliže naseljeno mesto američkom parku je Montrouz, udaljeno kao i Bajina Bašta od Tare, a pritom su i slične veličine. Imaju veštačka jezera i tunele koji ih spajaju, kao što su kod nas Perućac i Zaovine. Poput Tare, imaju i divne vidikovce, čak i staru prugu poput one u Mokroj Gori”, rekao je Milisav Mijatović.

RINA / Zlatiborske Novine