Radovi na Trgu – “Prekomanda” i za gradski sat

Prilikom rekonstrukcije Trga „Dušana Jerkovića“, čiji rok završetka kasni više od godinu dana od planiranog, sklonjen je spomenik podignut tom narodnom heroju. Istovremeno uklonjen je i spomenik podignut u znak sećanja na poginule borce u Narodnooslobodilačkoj borbi i žrtve fašističkog terora u Drugom svetskom ratu. Šta će biti sa njima još se ne zna uprkos nezvaničnim pričama da će biti postavljeni na neko drugo mesto. Ostaje nejasno da li će Trg promeniti ime s obzirom da na njemu više nema mesta za komandira Račanske partizanske čete i komandanta Užičkog partizanskog odreda Dušana Jerkovića.

Slična sudbina čeka i još jednog simbola Bajine Bašte. Reč je o monumentalnom satu, koji poodavno ne pokazuje vreme, postavljenom na Gradskom trgu“ Dušana Jerkovića“. I on će dobiti prekomandu, ali u blažoj formi. Biće postavljen nekoliko metara dalje od sadašnjeg mesta sa namerom da bude vidljiviji jer je sad u senci bora koji raste pored njega.

Poslednjih dana radovi na Trgu su u zamahu. Kažu da je to rezultat dolaska novog poslovođe i urgiranja od strane lokalne samouprave da se poslovi brže privode kraju.Za koji dan završiće se popločavanje i drugog centralnog dela Trga. U onom prvom završenom delu, proradila je terasa obližnjeg kafića. Posle toga izvođač radova pobrinuće se o stavljanju u funkciju predviđenih fontana.

Zlatiborske Novine / M. Andrić