Prva ženska zadruga u prestonici malinarstva

U ariljskom kraju, prestonici malinarstva sa mnoštvom voćarskih zadruga, nedavno je osnovana prva ženska zadruga. Pod imenom „Mirosnice”, sa sedištem u etno domaćinstvu „Savić” u Mirosaljcima, gde ukućani ručno šiju i na razboju tkaju izvornu srpsku narodnu nošnju koju prodaju nadaleko. Njihovim primerom poći će i druge žene ariljskog kraja umešne da sašiju, izvezu, izatkaju, prave suvenire, pripreme kulinarske delikatese i ukusnu zimnicu, goste dočekaju u turističkim domaćinstvima, a sve to mogu da ponude tržištu.

Prilikom stvaranje prve ženske zadruge u Arilju, korisne za osnaživanje sela, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Zadružnog saveza Srbije i užičke Regionalne razvojne agencije boravili su u opštini Arilje. Nakon sastanka sa predstavnicima opštinske vlasti obišli su etno domaćinstvo „Savić”. Iskazana je potreba da sve institucije budu uključene kako bi novoosnovana ženska zadruga opravdala svoju svrhu i poslovala s profitom. – Ideja za pomenutu zadrugu proistekla je od članica koje se već godinama bave izradom proizvoda na tradicionalan način, sa željom za što boljim plasmanom na tržište. Na teritoriji opštine Arilje postoji nešto više od 20 zadruga uglavnom orijentisanih na voćarsku proizvodnju, pa će ova novoformirana sa turističkim potencijalom biti novina – saopšteno je tim povodom.

Zakazana je i jedna od prvih aktivnosti ženske zadruge „Mirosnice”: u domaćinstvu „Savić” u Mirosaljcima u petak, 12. ovog meseca, stručno predavanje „Uzgoj lekovitog bilja” održaće inženjer poljoprivrede Borko Ivanović. U saradnji sa Poljoprivrednom stručnom službom Čačak i TO Arilje, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, Zadružnog saveza Srbije, RRA „Zlatibor”, te opština Arilje i Tutin.

Zlatiborske Novine / Politika / Branko Pejović / Foto: TO Arilje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *