-5.5 C
Zlatibor
Srijeda, 29 Novembra, 2023

Pripremne aktivnosti za realizaciju projekta “Užice-prestonica kulture Srbije 2024”

Priprema za realizaciju infrastrukturnih projekata i programskih sadržaja, finanisijska konstrukcija i dinamika glavne su teme sastanka održanog u Užicu sa predstavnicima Komisije Ministarstva kulture zadužene za projekat “Prestonica kulture Srbije 2024. godine”. Sastanku održanom u utorak 17. januara priustvovala je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević sa saradnicima.

Osnivanje Muzeja keramike, rekonstrukcija i adaptacija kuće Mihaila Milovanovića u selu Ribaševina, adaptacija prostora za Dečiji kulturni centar, rekonstrukcija velike sale u Gradskom kulturnom centru, otvaranje legata Ljubomira Simovića, izrada projektno tehničke dokumentacije za rekonstrukciju Trga partizana, uklanjanje barijera za fizičku dostupnost ustanovama kulture osobama sa invaliditetom, kao i postavljanje solarnih digitalnih tabli i info pultova duž staze ka neolitskom naselju u dužini od oko 6 kilometara, glavni su infrastrukturni projekti koji će biti realizovani u okviru projekta koji finansiraju Ministarstvo kulture i grad Užice sredstvima u iznosu od 490 miliona dinara. Pored toga u značajnoj meri biće unapređeni postojeći i uvedeni novi programski sadržaji u svim ustanovama kulture u gradu.

Tekuća i naredna godina biće u znaku realizacije svih pomenutih aktivnosti a grad će pored finansijske imati i svaku drugu vrstu podrške od strane Ministarstva kulture. Kako su zaključili učesnici sastanka realizacija ovog projekta doprineće postavljanju kulture u sam centar društvenog razvoja i posmatranja kulture kao ključa za privredni razvoj društva utemeljenog na znanju, inovativnosti i kreativnosti.

Titula nacionalne prestonice kulture 2024. godine će gradu doneti nove programe, nove procese, angažovane ljude (građane, institucije, udruženja, organizacije, umetnike) ali i nove prostore za realizaciju kulturnih sadržaja.

Grad Užice

spot_img