-5.5 C
Zlatibor
Srijeda, 29 Novembra, 2023

Prijem u Gradskoj kući za učesnike “Liciderskog srca”

Povodom 14. Međunarodnog dečijeg festivala folklora “Licidersko srce” u Gradskoj kući u Užicu priređen je tradicionalni prijem za učesnike festivala.

Delegacije 11 ansambala, učesnika festivala pozdravila je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević istakavši da grad Užice podržava “Licidersko srce” sa iskrenom željom da ova manifestacija bude u funkciji zbližavanja , boljeg razumevanja i širenja prijateljstva među narodima, posebno među mladima.


„Nadam se da ćete imati dovoljno vremena da se upoznate sa našim kultruno istorijskim nasleđem, a ono što je sigurno to je da ćete iz grada na Đetinji otići sa savladanim koracima Užičkog kola, na koje smo veoma ponosni i koje se, sa drugim srpskim kolima, našlo na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa. Neka Užice ovih dana oživi od vaše pesme, igre i kolorita narodnih nošnji kojima predstavljate različite kulture širom planete“ rekla je gradonačelnica obraćajući se prisutnima.


Učesnike festivala u ime Udruženja građana Era, organizatora festivala pozdravio je Goran Paunović, predsednik Udruženja i Organizacionog odbora festivala poželevši im prijatan boravak i dobro druženje u Užicu.

Na prijemu seu bili prisutni predstavnici sledećih dečijih folklornih ansambala:

 1. Folk ensemble „Zlatna Trakia“ – Haskovo, Bulgaria
 2. DFS Omladinka – Uherské Hradiště, Czech Republic 
 3. Csillagszemű Dance Ensemble – Budapest, Hungary 
 4. Detský folklórny súbor Chemloňáčik – Humenne, Slovakia 
 5. Children folk dance group KUD Študent – Maribor, Slovenia 
 6. Yenimahalle Belediyesi TUBİL halk dansları – Ankara, Turkey
 7. Ensemble Neogalaktika – Chernivtsi, Ukraine 
 8. Cultural Association “Nei Epivates” – Nei Epivates, Greece 
 9. KUD „Taban“ – Budimpešta, Mađarska 
 1. KUD „Mladost“ – Pale, Republika Srpska (Bosna i Hercegovina)
 2. KUD „Lapovo“ – Lapovo, Srbija

Predstavnici delegacija iz Grčke, Ukrajine i Pala zahvalili su se na toplom prijemu i istakli da su oduševljeni što su dobili priliku da budu učesnici festivala.
Nakom posete Gradskoj kući, u Jokanovića kući je otvorena tradicionalna izložba narodnih nošnji zemalja, učesnica festivala.


Ratko Trmčić, gradski većnik za društvene delatnosti istakao je da Festival „Licidersko srce“ donosi u naš grad neizmernu radost, puno muzike i igre, kao i predivnih nošnji koje nam dočaravaju deo tradicije i folklornog nasleđa drugih naroda.


„Svaki učesnik sa ponosom predstavlja svoju zemlju, a mi uživamo i vizuelno u različitostima i bogatstvu folklora. Mnogo toga se da naslutiti o životu naših predaka na osnovu tradicionalnih nošnji tako da nas raduje to što danas u Jokanovića kući možemo da se upoznamo i sa tim delom folklornog identiteta naših učesnika“, rekao je Trmčić i pozvao Užičane da narednih dana posete Jokanovića kuću i vide izložbenu postavku.

zlatiborske.rs

spot_img