-5.5 C
Zlatibor
Srijeda, 29 Novembra, 2023

Prijem povodom 3. decembra Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

“Grad Užice brine o osobama sa invaliditetom ne samo danas, već svih 365 dana u godini, gradeći društvo jednakih šansi, grad bez barijera”, istakao je zamenik gradonačelnice Užica Dragoljub Stojadinović, na prijemu organizovanom povodom 3. decembra Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Prema njegovim rečima ovaj prijem za predstavnike 12 udruženja, samo je još jedna prilika da se još jače ukaže na značaj osnaživanja udruženja osoba sa invaliditetom, ali i svakog pojedinca.

“Moram da pohvalim dobar i veoma posvećen rad naših udruženja, kojima grad u svakom trenutku stoji na raspolaganju. Svesni smo njihovih kvaliteta i znanja i želimo da aktivno učetvuju u razvoju našeg grada. Nadam se da će se naša saradnja nastaviti i biti još bolja, kako bismo osobama sa invaliditetom omogućili ravnopravno učešće u društvenom životu i uživanje svih ljudskih prava”.

12,5 miliona dinara ove godine izdvojeno je za podršku udruženjima, a po rečima člana Gradskog veća za socijlanu politiku Slobodana Grbića ta sredstva naredne godine biće uvećana.

“Svakako pre formiranja budžeta imamo sastanak sa udruženjima gde oni iznesu sve predloge i želje, a mi gledamo da u skladu sa mogućnostima budžeta njima izađemo u susret. Moram da pohvalim pre svega međusobnu saradnju udruženja, jer mi smo među retkim gradovima koji imaju zajednicu udruženja i nikada nisam imao priliku da vidim da neko vuče na svoju stranu. To su ljudi koji koji nastupaju zajedno i na koje možemo da se ugledamo u mnogo čemu”.

Da je saradnja grada i udruženja na visokom nivou potvrđuje Predrag Bakić iz Udruženje invalida cerebralne i dečije paralize Užice. Uz zahvalnost na ovom tradicionalnom prijemu ističe da su zadovoljni podrškom koju dobijaju od grada.

“Zadovoljni smo saradnjom sa predstavnicima grada ali i svih ustanova. Radićemo i dalje na uklanjanju arhitektonskih barijera, promovisanju prava, povećanju pristupačnosti i zapošljavanju osoba sa invaliditetom”.

Organizacija osoba sa invaliditetom Užice broji oko 2 500 registrovanih članova, ali postoje i određen broj onih, koji po svojoj želji ne žele da budu u toj evidenciji.

Zorica Mitrović sekretar Udruženja za pomoć osobama sa autizmom, ističe da iako nastupaju zajedno, svako od 12 udruženja ima podršku u radu i funkcionisanju.

“To nam omogućava da možemo da se bavimo unapređenjem položaja naših članova i promocijom njihovih mogućnosti kroz realizaciju brojnih projekata”.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana. Cilj obeležavanja je da se i osobama sa invaliditetom omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u upravljanju društvom u kome žive.

Grad Užice

spot_img