-5.5 C
Zlatibor
Četvrtak, 30 Novembra, 2023

Prezentacija Stručnog metodološkog uputstva izrađenog u okviru projekta “Podrška podsticajnom roditeljstvu”

U skladu sa svojom ulogom i postavljenim ciljevima pružanja pomoći i podrške svojim članovima da proširuju svoja praktična i teorijska znanja, Komora medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije je pomogla i finansirala štampanje Stručno metodološkog uputstva za sprovođenje kućnih poseta polivalentne patronažne službe porodicama sa trudnicama i sa decom. Uputstvo je danas predstavljeno medicinskim radnicima 28 Domova zdravlja iz četiri okruga tokom stručnog skupa u Velikoj sali Gradske kuće u Užicu. Sve učesnike skupa pozdravila je i gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

Stručno metodološko uputstvo za sprovođenje kućnih poseta polivalentne patronažne službe porodicama sa trudnicama i sa decom bavi se pristupima, metodama i sadržajima rada tokom kućnih poseta, pruža smernice u sprovođenju kućnih poseta kao i adekvatnu negu u kućnim uslovima.

Uz zahvalnost svim medicinskim radnicima na svemu što čine u očuvanja zdravlja sugrađana, a naročito trudnica i dece, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević pohvalila je i njihovo angažovanje i težnju ka stalnom usavršavanju i podizanju kvaliteta usluga koje pružaju. Prema njenim rečima podrška grada za ovakve i slične projekte ne dovodi se u pitanje, jer povećanje nataliteta i podrška roditeljstvu u samom su vrhu liste prioriteta.

“Dok se vi trudite da budućim mamama i njihovoj deci pružite neophodnu negu i podršku iz ugla medicinskih radnika mi radimo na ostvarivanju svih njihovih prava. Pored roditeljskog i dečijeg dodatka koje im obezbeđuje država, grad izdvaja 15 hiljada dinara za svaku novorođenu bebu, dok mamama trećeg i svakog sledećeg deteta sleduje i dodatnih 60 hiljada dinara. Takođe 60 hiljada dinara dobijaju i nezaposlene porodilje. Za svaku bebu obezbeđeno je i autosedište uz obuku za montažu i pravilnu upotrebu istog u Crvenom krstu Užice. Mislimo i na naše đake prvake kojima takođe sleduje po 15 hiljada dinara a poklon čestitke obnezbedili smo za prvorođenu bebu u svakoj kalendarskoj godini i sve bebe rođene na Dan grada 9. oktobra. Treće i svako sledeće dete u porodici ima pravo na besplatan boravak u užičkim vrtićima a za one nešto starije grad izdvaja sredstva za stipendije. Pratimo i nagrađujemo njihove školske i sportske uspehe. Dakle, imamo zajednički cilj i svi zajedno težimo ka ispunjenju. Zato se radujem i ovakvim projektima, koji će doprineti jačanju porodice i što bezbrižnijem odrastanju naše dece”, poručila je gradonačelnica okupljenim zdravstvenim radnicima.

Stručno metodološko uputstvo koje je prezentovano zdfravstvenim radnicima iz četiri okruga, usvojila je Posebna radna grupa Ministarstva zdravlja Republike Srbije za unapređenje rada polivaletne patronažne službe i izrađeno je u okviru projekta “Podrška podsticajnom roditeljstvu” koje se sprovodi uz podršku LEGO fondacije, a u okviru Programa saradnje UNICEF-a u Srbiji, Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Grad Užice

spot_img