“Portreti patrijarha Pavla” u Gradskom kulturnom centru do 12. jula

U Gradskom kulturnom centru do 12. jula otvorena je izložba fotografija portreta patrijarha Pavla, autora Hadži Marka Vujičića, fotoreportera i dugogodišnjeg urednika fotografije u novinama srpske Patrijaršije, listu “Pravoslavlje”.

33 portreta srpskog patrijarha koje je Vujičić uradio u periodu od 2001. do 2008. godine, po rečima autora, simbolizuju i 33 godine koliko je patrijarh proveo služeći na Kosovu i Metohiji kao episkop raško-prizrenski.

“Vreme blaženopočivšeg patrijarha Pavla na tronu Svetoga Save je obeležilo nacionalno buđenje, vraćanje bogu i traženje puta bogopoznanja, izgradnja hramova, vraćanje Svetog Save kao školske slave, uvođenje verske nastave u osnovne i srednje škole i povratak Spasovdanske litije na ulice Beograda. Zbog toga ne zaboravite reči patrijarha, čuvajte uvek slogu, jedinstvo između sebe i mir i trpljivost prema svim ljudima. Čuvajte obraz svoje porodice, svoga naroda i svoje vere”.

Izložbu je organizovao Gradski kulturni centar Užice, a  direktorka Jelena Vasović je pročitala odlomke iz knjige Jovana Janjića Budimo ljudi…

Prisutnima se obratio i Zoran Jocić većnik za kulturu grada Mladenovca gde je izložba portreta patrijarha Pavla prvi put organizovana. Kako je istakao saradnja između Užica i Mladenovca traje dugo, čitavih sto godina, a po njegovim rečima povezuje ih akademski slikar i vajar iz Užica Mihailo Milovanović koji je, po navodima Jocića, ostavio vredno kulturno nasleđe u Mladenovcu. Mihailović je izradio spomenik palim ratnicima 1912-1918. godine, zaštitni znak Mladenovca.

Hadži Marko Vujičić rođen je 10. jula 1980. godine u Beogradu. Završio je Bogosloviju Svetog Save u Beogradu 2001. godine, a 2008. godine diplomirao na Pravoslavnom Bogoslovskom fakultetu. Autor je više samostalnih izložbi u zemlji. Učestvovao je u opremi velikog broja knjiga u izdanju Svetigore, izdavačke ustanove Mitropolijecrnogorsko-primorske, Srpske patrijaršije, Ohridske arhiepiskopije. Njegovu izložbu u holu Gradskog kulturnog centra zainteresovani mogu pogledati do 12. jula.

Zlatiborske Novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *