Poplave, korona smetovi – Dve komšijske opštine ne zaobilazi nijedna nepogoda: “samo još zemljotres pa da završimo ili da iz Golije proradi vulkan”

Dve komšijske opštine, jedna u Moravičkom, druga u Zlatiborskom okrugu, vežu ih reka Moravica, nepregledne površine pod malinama, budući autoput ka Boljarima i – elementarne nepogode.

Ivanjicu i Arilje ništa ne maši: poplave, snegovi, grad, prolećni mrazevi, letnja suša, klizišta koja odnose puteve. Kroz prste im nije pogledala ni korona – dve komšijske lokalne samouprave imaju veliki broj zaraženih proporcionalno broju stanovnika.

Poplave u Ivanjici
Poplave u Ivanjici

Samo još jedan dobar zemljotres bi falio da završimo priču ili da iz Golije proradi vulkan. Sve ostalo čime priroda može da naudi čoveku smo osetili na svojoj koži – kaže za “Blic” Radojica Stojković, predsednik Mesne zajednice Devići kod Ivanjice.

“Nas ništa ne zaobilazi”

U Devićima na Goliji i još četiri ivanjičke Mesne zajednice – Pridvorica, Ostatija, Brusnik i Srednja reka od pre neki dan je na snazi vanredna situacija zbog ogromnih snegova. Kalendarski je proleće, a ovom području snega ima i preko metar i po.

Još uvek ima zaseoka do kojih nismo došli jer je mehanizacijom nemoguće pročistiti put. Jedno od njih su Jaćovići do kojih hranu i lekove doturamo sankama, a u kome ima i obolelih od korone. Zimi smetovi, u proleće mraz i snegovi koji desetkuje useve, u leto grad i poplave. Nas ništa ne zaobilazi – pojašnjava Stojković.

U Ivanjici je za manje od godinu dana još dva puta proglašavana vanredna situacija, ali iz drugih razloga. Najpre u maju zbog velike poplave kada je grad deset dana bio čak i bez tehničke vode, a zatim u periodu novembar-decembar zbog korona virusa.

Momčilo Mitrović, predsednik opštine, nabraja šta je sve Ivanjicu zadesilo u proteklih nekoliko godina.

Od decembra 2017. do početka februara 2018. imali smo mesec dana sa najvećom temperaturom od minus 13, a bilo je dana kada se temperatura na Goliji spuštala 31 stepen ispod nule. Zatim nas je 5. maja zadesila poplava. Naredna zima nije bila toliko strašna, ali je proleće 2019. donelo sneg u maju koji je desetkovao useve, a nije nas zaobišao ni grad. Pretprošle zime imali smo haos u snabdevanju električnom energijom u dvadesetak sela, u pojedinim struje nije bilo ni po deset dana. A onda juna prošle godine su 500-godišnje vode donele novu poplavu. Pričinjena šteta iznosila je preko dve milijarde dinara koliki je i dvogodišnji budžet opštine – pojašnjava Mitrović.

Gradonosni oblaci ne zaobilaze Ivanjicu. Strelci sa ivanjičkih protivgradnih stanica u sezoni ispale 350-400 raketa, a njihove kolege iz mnogo većeg Novog Pazara 50.

Ivanjica čeka topljenje snegova i broji obolele od korone. Među dnevno 70-80 testiranih potvrdi se 30-40 novih slučajeva.

“Ili smo ukleti ili se protiv nas urotila viša sila”

Sa koronom se nedeljama bori i Arilje u kome se broj obolelih svakodnevno kreće oko 30.

Na sve što nas pogađa sada i korona. Narod ćuti i trpi, smatra: “Ili smo ukleti ili se protiv nas urotila viša sila”. Treće nema jer nijedna nepogoda ne može da nas promaši. Poplava je prošlo leto uništila desetak hektara pod malinom na teritoriji Arilja. Tek nešto bolje bilo je pre tri godine. Sada, kada treba đubriti njive, orati, vezivati maline i spremati voćke, muči nas sneg. U brdima ga ima i po 30 centimetara – jadikuje Dragan Bogdanović iz ariljskog sela Trešnjevica.

Poplave u Arilju
Poplave u Arilju

Juna prošle godine Arilje je pogodila nezapamćena poplava, a osim poljoprivrednih useva najviše je stradalo naselje Trebežina u kome je poplavljeno na desetine kuća. Nabujala Moravica se izlila iznad Trebežine i ovom naselju došla “iza leđa”, daleko od svog korita, preko livada i njiva. Ne samo imovinu, Ariljci su ovom prilikom spasavali i žive glave. Na celoj teritoriji ove opštine poplavljeno je oko 500 kuća i 650 hektara zemlje.

Četiri puta vanredna situacija

Vanredna situacija zbog poplave uvedena je 23. juna, a ukinuta 2. septembra. Još tri puta u ovoj opštini prošle godine na snazi je bila vanredna situacija – u februaru zbog snega, u julu zbog korona virusa i u avgustu ponovo zbog poplave i važila je na području sedam mesnih zajednica.

Poplave u Arilju
Poplave u Arilju

Samo za popravke puteva oštećenih od izlivanja vode Arilje je prošle godine platilo 491 milion dinara, 20,5 miliona dato je za čišćenje grada posle poplava, a 4,4 miliona za dezinfekciju usled poplava i korone. Pre mesec dana pretilo je da zbog korone ponovo bude vanredno.

Nije sve što tišti Ariljce puka volja prirode, ima i do propusta čoveka.

Arilje se nalazi na dve reke, Moravici i Velikom Rzavu. Problem su do sada bili neuređeni vodotokovi. Moravica je napustila svoj tok i ušla u privatne parcele i sada ljudi zbog nekih ranijih dešavanja ne dozvoljavaju da se postignu bedemi. U odnosu na stanje pre prošlogodišnjih poplava prilike na vodotokovima su osetno bolje. U prethodnom periodu dobili smo prvo 30, pa onda još 40 miliona dinara za saniranje vodotokova, nadamo se da više neće dolaziti do kastrofa – kaže Predrag Maslar, predsednik opštine Arilje.

Zlatiborske Novine / Blic / Vladimir Lojanica