-5.5 C
Zlatibor
Četvrtak, 30 Novembra, 2023

Podela merkatilnog kukuruza iz Republičke direkcije za robne rezerve užičkim poljoprivrednicima

Na dva punkta, u Braneškom polju i Krivoj reci u toku je raspodela merkantilnog kukuruza koji je obezbedila Vlada Srbije, uzgajivačima mlečnih krava sa područja grada Užica. Za poljoprivredne proizvođače koji su ostvarili pravo na bespovratni merkantilni kukuruz grad Užice finansirao je prevoz i skladištenje, dok je za logistiku zadužena PSSS Užice.

Na osnovu zaključka Vlade Srbije krajem prošle godine Republička direkcija za robne rezerve obezbedila je merkatilni kukuruz, kao podršku mlečnom govedarstvu. Pravo besplatan merkatilni kukuruz ostvarili su poljoprivrednici koji na svom gazdinstvu imaju od jedne do 50 muznih krava, drugi uslov je bio da su u 2021. godini ostvarili premiju za mleko i da nisu državno poljoprivredno zemljište uzimali na korišćenje. Kako ističe direktor PSSS Užice Nebojša Brzaković ova služba bila je zadužena za podelu na nivou osam lokalnih samouprava i u svim je podela pri kraju.

“Pristigli zahtevi su obrađeni u našoj službi i svi koji su ispunili zaključkom Vlade predviđene uslove ostvarili su pravo na 240 kilograma merkatilnog kukuruza po mlečnoj kravi. Na području zlatiborskog okruga biće podeljenoukupno 2032 tone merkatilnog kukuruza po 1 191 zahtevu”.

Kako bi se poljoprivrednim proizvođačima olakšalo dodatno lokalne samouprave na sebe su preuzele obavezu prevoza kukuruza iz republičkih skladišta.

“Iz skladišta u Inđiji grad Užice finansirao je prevoz i ostale troškove skladištenja na dva punkta u Krivoj reci i Braneškom polju”, kaže član Gradskog veća Slobodan Kuzmanović.

Prema njegovim rečima to je količina od ukupno 417,12 tona za 207 poljoprivrednih proizvođača koji su veoma zadovoljni kvalitetom merkatilnog kukuruza.

To potvrđuje i Miodrag Ćosić koji u svom gazdinstvu uzgaja tri mlečne krave.

“Dobio sam 720 kg merkatilnog kukuruza, dobrog kvaliteta i to je dobrodošla pomoć, naročito ako se zna koliko je stočna hrana poskupela. Hvala i gradu koji je obezbedio da kukuruz dobijemo ovde, a naročito sam zadovoljan brzom realizacijom”.

Pored podrške od strane države poljorivredni proizvođači sa područja grada Užica u ovoj godini mogu računati i na podršku grada. Javni poziv za subvencije biće objavljen u aprilu mesecu, a iz budžeta je opredeljeno 45 miliona dinara za tu namenu.

Grad Užice

spot_img