Počeli 27. „Dani Rače ukraj Drine“

U galeriji Ustanove „Kultura“, opet u vanrednim okolnostima prouzrokovanim pandemijom korone, otvorena je 27. duhovna manifestacija „Dani Rače ukraj Drine“. Dobrodošlicu malom broju posetilaca uputili su Milovan Jezdić, direktor Ustanove „Kultura“ i Nikola Vasiljević, upravitelj Fondacija „Račanska baština“, koja je pored Ustanove „Kultura“ i organizator manifestacije, uz pokroviteljstvo opštine Bajina Bašta i manastira Rača.

Vasiljević je naglasio da su se u proteklih 27 godina na ovoj manifestaciji okupljala najznačajnija imena srpske kulture i umetnosti od kojih su neki imali i tu čast da dobiju „Račansku povelju“. Ovo prestižno priznanje ove godine neće biti dodeljeno, ali će zato drugo po rangu priznanje „Račanski pečat“ biti dodeljen Petru Lukiću, protojereju stavroforu, starešini Saborne crkve iz Beograda.

Otvaranje Dana Rače ukraj Drine

Nakon najave programa ovogodišnje manifestacije, u galeriji je otvorena izložba slika sa likovne akademije „Dani Rače ukraj Drine 2021“. Na ovoj slikarskoj koloniji učestvovalo je deset mladih slikara iz Bajine Bašte, studenata Fakulteta likovnih umetnosti.

Koncert Ivane Žigon

U nastavku programa, u galeriji je održan i koncert duhovnih pesama i poema „Otvori oči, čudesna Simonido“. Publika je aplauzom pozdravila poznatu glumicu Ivanu Žigon, kćerku još poznatije Bajinobaštanke Jelene Jovanović Žigon.

Inače program manifestacije je i ovoga puta raznovrstan i zanimljiv. Drugoga dana, u večernjim satima biće održano predavanje prof. dr teologije Rastka Jovića na temu „Vera i savremeno doba“, a odmah potom i koncert duhovne muzike dvojca „Amanet“.

Poslednjeg dana duhovne manifestacije biće predstavljen Zbornik Udruženja književnika „Kiprijan Račanin“ „Kiprijanov kladenac 7“, a u sali bioskopa biće održana pozorišna predstava „Despot“.

Zlatiborske Novine / O. Dodić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *