-5.5 C
Zlatibor
Srijeda, 29 Novembra, 2023

Plivanje za Bogojavljenski krst na Gradskoj plaži u Užicu

Posle dve godine pauze zbog pandemije kovida 19, u četvrtak 19. januara biće organizovano plivanje za Bogojavljenski krst na Gradskoj plaži. U organizaciji JP “Veliki park”, pod pokroviteljstvom grada Užica i uz blagoslov SPC plivaće se u četvrtak 19. januara nakon litije, koja kreće od Crkve Svetog Đorđa.

Prema rečima gradskog većnika Srđana Nedeljkovića, ova tradicionalna manifestacije iz godine u godinu okuplja sve veći broj učesnika, ali i posetilaca na Gradskoj plaži.

“Nema sumnje da će ove godine taj broj biti i veći nego prethodnih, a ja pozivam sve naše sugrađane da uzmu učešće u litiji i dođu na Gradsku plažu kako bi pružili podršku svim učesnicima koji po veoma hladnom vremenu plivaju za Bogojavljenski krst. Treba napomenuti da manifestacija nije takmičarskog karaktera i da su zapravo svi koji uzmu učešće u njoj i pobednici”.

Direktorka JP “Veliki park” Vesna Petrić, podseća da se svi zainteresovani mogu prijaviti do utorka 17. januara do 12 časova na klizalištu na Trgu partizana.

“Plivaće se ispod brane na Gradskoj plaži sa leve na desnu obalu Đetinje. Broj učesnika se svake godine povećava i do sada imamo 28 prijavljenih među kojima je i jedna žena. Svi učesnici će biti podvrgnuti lekarskom pregledu u prostorijama kafea “Brane” kod ribnjaka sa početkom u 7 časova i biće osigurani. Veoma je važno naglasititi i da je za učešće maloletnih osoba neophodna saglasnost oba roditelja”.

Sveštenik Ljuban Petrović najavio je da će se na praznik Bogojavljenje služiti Sveta liturgija u Crkvi Svetog Đorđa od 7.30 časova, nakon čega će u 9.30 časova krenuti litija ka Gradskoj plaži.

“Posle molitve neko od sveštenika spustiće krst u vodu i to će biti znak da učesnici krenu ka krstu”, rekao je Petrović i pozvao Užičane da se priduže litiji i manifestaciji”.

Kao i prethodnih godina onaj ko prvi dopliva do Časnog krsta dobiće zlatan krst, dar zlatare “Karat”.

Grad Užice

spot_img