Pčelar Rade Marjanović: Veštački med preplavio tržište

Poslednje dve godine bile su vrlo loše za pčelare, pogotovu prošla. To je uticalo na malu ponudu prirodnog meda i na njegovu cenu. Centar za otkup meda Pčelarskog saveza Srbije u Rači kod Kragujevca plaćao je za kilogram bagremovog meda i do 7,8 evra, a za livadski 6,5 evra. Takvu situaciju iskoristili su proizvođači veštačkog meda i nakupci pa se došlo do apsurdne situacije da u vreme kada nije bilo prinosa meda, ima ga najviše u trgovinama i na pijacama.

Na tržištu vlada haos kad je u pitanju med. Znam dobro kako je u bajinobaštanskom kraju, a od kolega sam saznao da je slična situacija i u drugim mestima. Trgovine su pune falsifikovanog meda koji se prodaje po 370 dinara po kilogramu. Nakupci ga kupuju pa prodaju od 800-1000 dinara. Pune su tezge pored puta na pravcu od Debelog brda prema Rogačici i od Rogačice prema Bačevcima. Ista je stvar i sa tezgama na Tari- kaže profesionalni pčelar Rade  Marjanović, predsednik Pčelarskog udruženja Omorika  iz Bajine Bašte.

Na pitanje kako se pravi veštački med, Marjanović kaže:

To je jednostavno. Uzme se šećer, koji košta od 60-70 dinara po kilogramu, i skuva. Pri kuvanju dodaju se razne biljke pa i borove iglice, a pojavili su se i ekstrakti u kesicama sa aromom bagrema, livade, suncokreta, lipe… Dodaju se pri kuvanju šećera tako da se stiče utisak da je to prirodni med. Na žalost lakovernih kupaca, to je sve drugo, samo nije prirodni med. Kad sam pitao jednog čoveka, koji se bavi proizvodnjom veštačkog meda, što to čini, što ne kupi pravi med od pčelara pa ga ne preprodaje. Odgovorio mi je da je nekoliko puta veća zarada od veštačkog meda i da će time se baviti dok ne otplati neku njivu koju je kupio od komšije. Sigurno je da se tom rabotom ne bave pčelari. Gledao sam svojim očima kako na Tari tegle na kojima piše da je med borov, a zna se da takav med ne postoji, pa čak nema ni borovog medljikovca.

Marjanović ističe da se tako bruka Bajina Bašta, varaju turisti i drugi kupci, direktno se radi protiv proizvodnje prirodnog meda za koji će se uskoro dobiti sertifikat o geografskom poreklu. Analize su pokazale da je prirodni med sa bajinobaštanskog područja odličnog kvaliteta.

Zlatiborske Novine / Milan Andić