Patrijarh Porfirije posetiće 9. i 10. maja Mileševsku eparhiju

Patrijarh srpski Porfirije boraviće 9. i 10. maja u kanonskoj poseti eparhiji Mileševskoj, a posetiće i eparhije Zahumsko-hercegovačku, Crnogorsko-primorsku i Budimljansko-nikšićku, saopštila je Informativna služba Srpske pravoslavne crkve.

Svečani doček patrijarha je u ponedeljak 9. maja u 18:00 časova u manastiru Mileševa. U utorak, 10. maja u 08.30 časova, na 425 godišnjicu spaljivanja moštiju Svetog Save, Njegova Svetost će služiti Svetu arhijerejsku Liturgiju u manastiru Mileševi, u kome su moštu prvog srpskog arhiepiskopa počivale 360 godina. Patrijarh će zatim posetiti Pljevlja, gde će mu oko 14.00 časova pred Hramom Svetog Velikomučenika Georgija na Gukama biti priređen svečani doček, a planirano je i osvećenje crkvenonarodnog doma.

Već oko 19.00 časova,u utorak 10. maja, Njegova Svetost će stići u Episkopiju zahumsko-hercegovačku, a svečani doček i doksologija u njegovu čast biće u katedralnom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju, gde će sutradan, 11. maja u 09.00 časova, služiti Svetu arhijerejsku Liturgiju.

-Radi načalstovavanja svečanostima koje se priređuju povodom 350-godišnjice od upokojenja Svetog Vasilija Ostroškog (1671-2021), poglavar Srpske Pravoslavne Crkve će u sredu, 11. maja oko 19.00 časova u manastiru Ostrog prisustvovati Prazničnoj Večernjoj službi sa petohlebnicom, a potom će se obratiti okupljenom vernom narodu. Sutradan, u četvrtak, 12. maja 2022. godine, na dan kada molitveno proslavljamo Ostroškog čudotvorca, Njegova Svetost će u manastiru Ostrogu služiti Svetu arhijerejsku Liturgiju, sa početkom u 08.00, časova, a istoga dana u 18.00 časova predvoditi Svetovasilijevsku litiju u Nikšiću- saopštila je Informativna služba SPC.

Zlatiborske Novine / Varoške novine / Foto: EPA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.