Ovako izgleda uklanjanje smeća na najvećoj ekološkoj bombi u Srbiji: Na površini vode trenutno pluta 7.500 kubika raznog otpada

Mehanizacija “Srbijavoda” i EPS-a stigla je na Potpećko jezero kod Priboja i započelo se sa uklanjanjem otpada koje je donela reka Lim sa svojim pritokama i tako od prirodnog bisera napravila pravu ekološku bombu.

Procena je da jezerom trenutno pluta oko 7.500 kubika otpadnog materijala, pretpostavlja se da je deo težeg otpada potonuo, što će biti provereno kada dozvole vremenske prilike.

Čišćenje Potpećkog jezera, Foto: PP Media

Svo ovo smeće koje se izvuče iz vode će uz poštovanje svih mera i standarda biti transportovano na deponiju Duboko. Radiće se i prekovremeno, kako bi ovo čišćenje bilo završeno za maksimalno tri sedmice – kazao je Goran Puzović, direktor JP “Srbijavode”.

Poplavni talas iz Crne Gore sa sobom donosi kubike smeća, a koje potom ide dalje nizvodno do Drine, zatim u Savu i na kraju stiže u Beograd, što potvrđuje višestruku važnost da se ovaj ekološki problem konačno reši. U planu je postavljanje barijera na nekoliko lokacija duž vodotokova kako bi se količina dolazećeg otpada razbila i na taj način kasnije lakše uklonila.

Ovo je kratkoročno rešenje,a za dugorono je potreban usaglašen rad sve tri države i uticanje na svest ljudi, jer nemar i odnošenje otpada na nesanitarne deponije i naravio je ovu ružnu sliku koju smo imali prilike da vidimo u Priboju. Poslat je plan sporazuma resornim ministarstvima u BiH i Crnoj Gori, čekamo odgovore i nadamo se dobroj saradnji i konačno trajnom rešenju ovog problema, a svi znamo da on nije počeo od juče – rekao je Aleksandar Janović, državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Velike količine otpada koji je potonuo, prave problem radu hidroelektrane na jezeru Potpeć. Trenutno su na terenu mašine “Srbijavoda” i EPS-a, a očekuje se da će kasnije biti uključne i ekipe lokalne samouprave, koje će pomagati da se otpad ukloni iz svojevrsnih “džepova” koji je biti formirani na vodenoj površini, prilikom izguravanja smeća uz pomoć čamaca.

Zlatiborske Novine / RINA / TV5