20.2 C
Zlatibor
Subota, 30 Septembra, 2023

Otvoren 27. JPF “Bez prevoda”

U Narodnom pozorištu Užice otvoren je 27. JPF “Bez prevoda”. Atelje 212 iz Beograda izveo je prvu takmičarsku predstavu, a tradicionalno pre prve predstave otvorena je izložba fotografija Radovana Baje Vujovića i upriličeno svečano otvaranje festivala.

U ime grada Užica, pokrovitelja festivala učesnike, goste i publiku pozdravila je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević

“Pozorište ima plemenitu ulogu da probudi ljude u nama, natera nas da razmišljamo i promišljamo, da prenese neverovatnu energiju i pokrene nas da se izdignemo iznad svakog ambisa. Više nego ikada, zbog svega što se dešava čovečanstvu u ovim “opasnim vremenima”, čini mi se da je, kao što neko reče, “vreme za suštinsko osvežavanje naših umova, čula, naše mašte”, povratak prirodi i svemu onome što nas čini ljudima. Pozorište nas poziva da to učinimo zajedno, jer je izvesno da sami na tom polju ništa ne postižemo. Odazovimo se pozivu i prihvatimo izazov da menjamo sebe na dobrobit čovečanstva. Promenimo se bar toliko da nam zajednički cilj bude “Parče hleba, parče neba” za svakog čoveka. To je najmanje što svako živo biće zaslužuje i što mu pripada, ali to je, ne smemo zaboraviti, mnogo više od pukog preživljavanja”.

Jugoslovenski pozorišni festival otvorio je prof. dr Radivoje Dinulović, predsedik žirija.

“Iako me decenijama uveravaju da se vreme promenilo, da to što sam naučio i čega se sećam više nikome nije potrebno ni važno, nisu me uverili. Pozorište jeste važno i tome svedočite vi užička publika koja kupuju ulaznice za sve festivalske predstave i pre nego što se program festivala objavi i koja ispunjava ovu salu do poslednjeg mesta i ne samo telima. I zato jako volim užički festival, iščekujem ga i radujem mu se već 12 godina zbog ljudi koji ga stvaraju i vode, a koji se ne stide i ne boje da ga i dalje nazivaju jugoslovenskim. Takođe zbog svih onih koji učestvuju iako možda sredine iz kojih dolaze na to ne gledaju sa odobravanjem. Najzad volim ga i zato, što volim Užice”, istakao je Dinulović.

Takmičarski deo festivala otvorila je predstava “Rolserkoster” Ateljea 212 iz Beograda, a tu predstavu užička publika ocenila je sa 4,6. Druge večeri festivala na programu je “Čudo u Šarganu”, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, prema komadu Ljubomira Simovića, u režiji Jagoša Markovića.

Grad Užice

spot_img