-5.5 C
Zlatibor
Srijeda, 29 Novembra, 2023

Otvoren 14. Međunarodni festival dečijeg folklora „Licidersko srce“

Defileom učesnika i svečanim programom na Gradskom trgu u Užicu otvoren je 14. Međunarodni festival dečijeg folklora „Licidersko srce“. Otvaranju festivala prisustvovali su ambasador Ukrajine u Srbiji, NJ.E. Volodimir Tolkač, zamenica ambasadora Slovačke Monika Podsklanova Šuhajdova i zamenik šefa predstavništva Republike Srpske u Beogradu Borislav Maksimović.

Pozdravljajući učesnike festivala koji ove godine dolaze iz 11 zemalja i donose duh tradicije i folklornog nasleđa čitave planete, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević je posebno istakla:
„Grad Užice je uvek podržavao programe koji spajaju ljude, pružaju im šansu da razmene iskustva, upoznaju se sa istorijom, kulturnim nasleđem i tradicijom drugih naroda. Mladima je potrebno mnogo više ovakvih susreta, jer je to najlepši put da na osnovu ličnog iskustva upoznaju vršnjake iz drugih zemalja i da kroz pesmu i igru koje brišu sve granice i predrasude, grade nova prijateljstva“.

Ivana Cvetković, ispred Udruženja građana „Era“ pozdravila je sve učesnike i poželela im vesele festivalske dane uz slogan festivala „Nek se kolo vrti, nek se čuje dečja graja, nek nas igra uvek spaja“.

Borislav Maksimović, zamenik šefa predstavništva Republike Srpske u Beogradu izrazio je zadovoljstvo što će na festivalu učestvovati tri dečija ansambla iz Republike Srpske – iz Višegrada, Foče i sa Pala, kao i zbog činjenice da će učesnici festivala imati priliku da bolje upoznaju Republiku Srpsku.

Nakon svečanog otvaranja festivala publika na Gradskom trgu mogla je da uživa u nastupima ansambala učesnika koji su se potrudili da što efektnije predstave folklorno nasleđe svojih zemalja.
Pored publike u Užicu i Višegradu u festivalskom programu će uživati i publika na Zlatiboru.

zlatiborske.rs

spot_img