Otpad se svakodnevno puši, a od smrada ne može da se diše: Alarmantno stanje na nesanitarnoj deponiji Goveđak kod Sjenice

Na nesenatiranu deponiju Goveđak otpad se dovozi prethodnih 14 godina.

Prošlo je šest meseci od kako su meštani sela Lopiže, Krivaja, Aljinovići, Gornje i Donje Goračiće i Gonje blokirali put i protestvovali zbog nesanitarne deponije Goveđak, koja se nalazi udaljena 12 kilometara od opštine Sjenica. Sud je u aprilu doneo rešenje da se u narednih pola godine ovde pod posebnim uslovima odlaže otpad, nakon čega će deponija biti zatvorena, međutim sada kad je taj period prošao meštani su opet u problemu jer nije izvršeno sve što je obećano.

– Sajlu koja je postavljena dok smo protestvovali sada je zamenio katanac. Nismo ispoštovani, deponija se svaki dan puši i nemoguće je ovde normalno živeti. Nije ništa urađeno, dovozili su klanični otpad, nije dovedena voda kako bi se gasili požari, a na deponiji su se ponovo namnožili psi lutalice i gavranovi. Uništavaju nam sve što posadimo. Nećemo odustati dok se ovaj naš problem ne reši, a deponija ne zatvori kao što je sud propisao – izjavio je Nebojša Vasović iz sela Gornji Goračići. 

Na nesenatiranu deponiju Goveđak otpad se dovozi prethodnih 14 godina, a na dnevnom nivou se doveze oko 16 tona smeća. Nastala je kao prinudno rešenje nakon što je sav otpad išao u reku Uvac i nakon žalbi iz Specijalnog rezervata prirode.

– Ovde je ponovo kao u filmovima strave i užasa. Vidite pse kako razvlače uginule životinje, a i plašimo se da ne bukne požar većih razmera, koji bi nam ugrozio domove.Najbliže kuće udaljene su samo 200 metara od deponije – kaže Nebojša. 

U lokalnoj samoupravi opštine Sjenica ističu da je problem deponije Goveđak dugogodišnji i da rešenje nije jednostvano. Navode da su u postupku izrade projekta sanacije i rekultivacije nesanitarne deponije Goveđak, koja će se, kako kažu, trajno zatvoriti kad se reciklažni centar u Novoj Varoši pusti u funkciju. 

Dok se to ne desi ponovo će po svemu sudeći pljuštati krivične prijave sa obe strane. Meštana sa jedne i javnih preduzeća sa druge strane, jer im se otežava obavljanje propisanih delatnosti, a to je dovoženje otpada na deponiju Govećak. 

Zlatiborske Novine / RINA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *