Osmi dan ekološke bune: Sjenička deponija i dalje pod blokadom, pljušte krivične prijave sa obe strane

Opština Sjenica suočava se sa problemom oglaganja smeća pošto meštani nekoliko podzlatarskih sela od prošle nedelje drže blokiranu deponiju Goveđak ne dozvoljavajući dovoz otpada.

Još prošle srede žitelji sela na tromeđi Sjenice, Nove Varoši i Prijepolja postavili su čeličnu sajlu na ulazu u deponiju tvrdeći da ne mogu više da trpe neprijatne mirise koj se šire sa nesanitarnog i neuređenog smetlišta i da ne mogu da žive od čopora pasa lutalica i jata gavrana koje na deponiju mami bačeni klanični otpad. Goveđak nazivaju ekološkom bombom koja im truje šume, livade, njive, vodu.

U međuvremenu održano je nekoliko sastanaka na relaciji nezadovoljni meštani – Opština Sjenica, ali rezultata nije bilo.

Protiv osoba koje blokiraju prilaz deponiji smo podneli krivične prijave i očekujem da nadležni organi postupe po njima. Nadam se da će nakon toga deponija biti odblokirana, a samim tim i rešen problem nagomilavanja smeća u Sjenici – kazao je direktor JKP „Vrelo“ iz Sjenice Nermin Ljajić.

Za sada se, dodao je on, ne razmišlja o odvoženju smeća na deponije susednih gradova, ali, priznaje razmatrala se mogućnost otvaranja nove deponije ne teritoriji Sjenice.

Blokada deponije Goveđak traje od juče
Blokada deponije Goveđak traje od juče, Foto: Vladimir Lojanica

Međutim, za tako nešto je potrebneo mnogo vremena, odobrenja i dozvola – dodao je on.

Deponija Goveđak nalazi se 12 kilometara od Sjenice prema Novoj Varoši i na nju se 14 godina svakodnevno odlaže oko 16 tona smeća, između ostalog i klanični otpad i uginula stoka. Sjenička deponija smeštena je na samom ulazu u područje Specijalnog rezervata prirode „Uvac“.

“Ne odustajemo ni po koju cenu”

Žitelji sela Lopiže, Gornje i Donje Goračiće, Krivaja, Aljinovići i Gonje, koji već osmi dan drže deponiju pod blokadom poručuju da iz krivične prijave neće uplašiti. Kažu da će istrajati u svojim zahtevima za hitnom sanacijom i zatvaranjem deponije jer im ona urgožava opstanak.

Neće nas uplašiti ni pokolebati, ne odustajemo ni po koju cenu. Naši zahtevi su jasni i oni ih dobro znaju. Poručujemo im još jednom da ovde više neće istovariti nijedan kamion smeća – kaže Nebojša Vasojević, vođa protesta.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine, dodao je on, još pre desetak godina je donelo rešenje kojim se zabranjuje odlaganje otpada na Goveđaku, ali da ga Sjenica ignoriše.

Iz tog razloga smo protiv KJP „Vrelo“ podneli krivične prijave zbog zagađenja životne sredine i nepreduzimanja mera za zaštitu životne sredine. Oni su ti koji su odlaganjem smeća na divlju, nesanitarnu deponiju u srcu čistog Zlatara, u blizini Uvca, direktno kršili zakon i za to treba da odgovaraju – rekao je Vasojević.

Zlatiborske Novine / Blic / Vladimir Lojanica