-5.5 C
Zlatibor
Srijeda, 29 Novembra, 2023

Obeležena slava crkve Sabora srpskih svetitelja na Beloj Zemlji

Posle pet godina, koliko je prošlo od početka gradnje, u crkvi Sabora srpskih svetitelja na Beloj Zemlji, služena je prva Sveta Liturgija. Nakon Liturgije u prisustvu velikog broja vernika osveštan je slavski kolač i žito i priređena slavska trpeza.

“Veliki dan za Užice i Belu zemlju, pet godina od početka gradnje hrama prva liturgija”, istakao je zamenik gradonačelnika Dragoljub Stojadinović.

Stojadinović se zahvalio svima koji su učestvovali i pomogli izgradnju ovog hrama.

“Nastavićemo da pružamo neophodnu podršku u izgradnji i ovog, kao i hrama u Krčagovu, ali i u obnovi svih svetinja na teritoriji našeg grada”.

Uz zahvalnost gradu Užicu, opštini Čajetina, privrednicima i pojedincima koji su svojim donacijama učestvovali u izgradnji ovog hrama, protonamesnik Ljuban Petrović izrazio je očekivanje da će uskoro biti završen ikonostas i časna trpeza, kako bi se uspostavilo redovno bogosluženje.

Episkop žički gospodin Justin zajedno sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve osveštao je temelje crkve na Beloj Zemlji, pre pet godina na inicijativu užičkih privrednika, gradskog rukovodstva i meštana Bele Zemlje. Hram nije u potpunosti završen, ali su se stekli uslovi za povremeno bogosluženje i sabiranje vernika tokom obeležavanja velikih praznika.

Grad Užice

spot_img