-5.5 C
Zlatibor
Srijeda, 29 Novembra, 2023

Obeležena 81. godišnjica eksplozije u Fabrici oružja i municije

Odavanjem pošte i polaganjem venaca na spomenik žrtvama eksplozije Narodni muzej Užice i Grad Užice obeležili su 22. novembar, dan kada je u Fabrici oružja i municije Užice 1941. godine došlo do eksplozije, u kojoj je živote izgubilo 120 ljudi, radnika fabrike i građana. Parastos žrtvama služili su sveštenici užičke crkve.

Kako je obraćajući se prisutnima istakao član Gradskog veća Ratko Trmčić, 22.novembar je datum koji Užičane podseća na stradanje radnika partizanske fabrike oružja i municije, koja je na jedinoj slobodnoj teritoriji u ratom zahvaćenoj Evropi, proizvodila oružje i municiju za narodnooslobodilački pokret.

“Svih ovih godina svako ko poseti mesto njihovog stradanja i zamisli strašne slike ljudi koji su ovde boravili zbog radne obaveze ili da bi se sakrili od bombi, ponese u srcu čudan osećaj da su oni još uvek tu negde prisutni u ovim hladnim tunelima koji su nemi svedoci njihovih poslednjih trenutaka. Zbog toga nikada ne smemo zaboraviti žrtve eksplozije u Trezorima. Dugujemo im sećanje i poštovanje u ime otetih života, prekinutih snova i sahranjenih nada da će dočekati dane mira i potpune slobode u svom gradu”.

Goran Novaković, istoričar, viši kustos narodnog muzeja Užice podsetio je da je u podzemnim prostorijama izgrađenim neposredno pred početak Drugog svetskog rata za potrebe trezora Narodne banke Kraljevine Jugoslavije, nakon ulaska partizanskih jedinica u Užice 24. septembra 1941. godine, po naređenju Vrhovnog štaba, adaptiran prostor za potrebe fabrike oružja i municije.

“U jedinoj fabrici te vrste u Evropi, ovde se proizvodila municija i popravljalo oružje za potrebe borbe protiv okupatora. Od radnika fabrike formirana je Puškarska četa koja je bila u sastavu Radničkog bataljona, odnosno Užičkog partizanskog odreda. 22. novembra oko 15 sati u poprečnom delu tunela dogodila se snažna eksplozija, koja se lančano širila na oba tunela i u talasima trajala sve do sledećeg dana. Svi pokušaji spasavanja radnika i građana ostali su bezuspešni pa je izginula čitava smena radnika i civila koji su se zatekli u skloništu. Naša dužnost je da pamtimo njihovo stradanje, njihovu žrtvu i doprinos pobedi nad okupatorom. Zato smo i danas ovde da se poklonimo njihovim senima”.

Vence i cveće položili su pored predstavnika Grada Užica i Gradske opštine Sevojno, predstavnici Vojske Srbije, potomci žrtava eksplozije, udruženja boraca, potomaka ratnika i političkih stranaka, a u programu su učestvovali učenici Užičke gimnazije.

Grad Užice

spot_img