Nastavljaju se problemi sa vodosnabdevanjem

Proticaj reke Rzav na vodozahvatu u Arilju jutros je bio samo 1000 litara u sekundi. Od toga fabrika vode uzima 400 sekundnih litara, a ostalo se ostavlja reci kako ne bi bio ugrožen živi svet u nizvodnom toku. “U ovim uslovima ne može i ne sme više da se iskoristi”, kaže direktor JP “Rzav” Zoran Barać. Sušni period uzima svoj danak. Samo za vikend izgubljeno je dodatnih 50 litara u sekundi.

Od jutros se, na 5 lokalnih samouprava koje se snabdevaju vodom iz Rzava, raspoređuje samo 380 sekundnih litara vode, a Požegi stiže 58 litara. Koordinaciono telo sistema za vodosnabdevanje „Rzav“ uputilo je zahtev Ministarstrvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i Republičkoj direkciji za vode, da se smanji sadašnji biološki minimum u reci, kako bi se dobilo još pijaće vode. Vodna inspekcija dozvolila je da se uz konstantan monitoring iz Rzava uzima još 100 litara u sekundi, što je sada slučaj, kaže Barać.

Iako Požega za sada nema alternativnu mogućnost za vodosnabdevanje, Barać kaže da smo u boljoj situaciji nego Čačak ili Gornji Milanovac, koji su, i pored vode sa svojih izvorišta, bili prinuđeni da uvode svakodnevne restrikcije u isporuci. Dugoročno rešenje za problem sa vodosnabdevanjem direktor fabrike vode vidi u završetku akumulacije Svračkovo, što bi prema trenutnoj dinamici radova moglo da bude za 5 godina.

Vojska nastavlja da pomaže u snabdevanju vodom ugroženih opština

Pripadnici Vojske Srbije nastavili su da pružaju pomoć u snabdevanju vodom stanovništva ugroženih opština u Srbiji, među kojima je od juče i Mionica.

Na zahtev opštinskog štaba za vanredne situacije dve autocisterne za vodu su angažovane u ugroženim selima mioničke opštine. Osim u Mionici, Vojska Srbije već nekoliko dana, sa deset autocisterni, pomaže u snabdevanju vodom u ugroženim područjima opština Lučani, Požega, Gornji Milanovac, Gadžin Han i Valjevo.

Vojska Srbije biće na raspolaganju da pomogne svom narodu, u svakom trenutku, i sve svoje raspoložive kapacitete će angažovati za pružanje pomoći ugroženim građanima Republike Srbije.

Zlatiborske Novine / Radio Požega / Foto: Ministarstvo odbrane

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *