Najduža gondola na svetu se privodi kraju: Prve putnike zlatiborska žičara primiće u maju

U 55 kabina, devet kilometara dugom panoramskom gondolom od centra planine do vrha Tornika, moći će da se preveze 600 putnika na sat.

Dve i po godine od zvaničnog početka, izgradnja zlatiborske “Gold gondole” je u završnoj fazi.

Uskoro se očekuje testiranje trase panoramske žičare koja će povezati centar Zlatibora sa ski-centrom Tornika.

Ovaj projekat opštine Čajetina, vredan 13 miliona evra, značajno će upotpuniti turističku ponudu Zlatibora i doprineti povećanju broja gostiju na inače jednoj od najposećenijih srpskih planina.

U Ribnici, na međustanici najmodernije vazdušne trase zlatiborske gondole, uprkos snegu, jakom vetru i temperaturama u minusu, građevinski radovi ne prestaju.

Najintenzivniji radovi se odvijaju na međustanici pokraj Ribničkog jezera gde se završavaju garaže, kompletira se konstrukcija međustanice i naravno radi u mašinskoj sobi i elektroinstalacije. Pogon čitave gondole se nalazi ovde pored Ribničkog jezera – rekla je Bojana Božanić, direktorka JP “Gold gondola”.

Foto: goldgonol.rs

Aleksandar Kaličanin, odgovorni izvođač radova “Amiga” Kraljevo dodaje da se trenutno radi  na razvlačenju glavne sajle od polazne stanice do međustanice što je nekih četiri i po kilometra u jednom pravcu.

Znači u oba pravca nekih devet kilometara. Sama sajla je teška nekih 90-ak tona, tako da je to izazov – kaže Kaličanin.

Uporedo sa povezivanjem početne, međustanice i Tornika, koje spaja 36 stubova, izvode se i elektroradovi, povezuje trafostanica i postavlja komunikacijski, signalni kabl.

Foto: RINA

Uskoro, po završetku građevinskih radova, uslediće probno pokretanje i probni rad gondole, a paralelno sa tim i procedura tehničkog prijema. Kako se očekuje, prve putnike gondola će primiti u maju ove godine.

U 55 kabina, devet kilometara dugom panoramskom gondolom od centra planine do vrha Tornika, moći će da se preveze 600 putnika na sat.

Zlatiborske Novine