Najbolje užičko-Užička galerija ”Reflektor” svetionik lokalne umetnosti

Udruženje vizuelnih umetnika Užica osnovano je 2016. godine sa ciljem da se afirmišu i promovišu savremene umetničke prakse, kao i sami umetnici mlađe generacije koji žive i rade u Užicu. Udruženje je osnovalo galeriju “Reflektor” u staroj kasarni u Krčagovu koja svojim simboličnim imenom, osvetljava savremene umetničke tokove, rad neafirmisanih i nedovoljno prezentovanih umetnika.

“Ideja je potekla od potrebe da se otvori novo mesto na kome mladi umetnici nesmetano mogu da rade i stvaraju svoje radove u jednom stimulativnom okruženju. U ovom delu Srbije, ne postoji niti jedno vaninstitucionalno mesto koje pruža podršku i izlaže savremenu umetničku produkciju. Mladi umetnici su posebno ugrožena kategorija jer veoma teško dolaze do mesta za izlaganje i rad, te se mi stoga trudimo da im damo podršku i prostor. Zahvaljujući podršci koju smo dobili od čelnih ljudi grada Užica, ali i mnogobrojnih građana i  privrednih subjekata koji su nam pomogli da sredimo, očistimo i stavimo u funkciju napuštenu kasarnu, inače zaštićeni spomenik kulture, sada imamo moderan galerijski prostor koji može da bude neka vrsta regionalnog umetničkog centra”, kaže umetnički direktor i koordinator Galerije “Reflektor” Aleksandar Dimitrijević.

Galerija “Reflektor” je prva vaninstitucionalna kustosko-umetnička inicijativa u Užicu, koja kroz aktivno učešće umetnika i kustosa, nudi nov koncept delovanja i uspostavljanja saradnje sa lokalnom zajednicom.

“Naša ideja je da galerija bude mesto gde će se pre svega tražiti jedan nov pogled na realnost, na promene koje nam se kao društvu dešavaju. Želimo da kroz kvalitetan i raznovrstan program ponudimo građanima Užica jednu drugačiju sliku, umetničku produkciju koja je zasnovana ne samo na promišljanju stvarnosti koja nas okružuje, već i jedan proaktivan pogled usmeren ka budućnosti. Ono što kroz galerijski program nudimo je mogućnost da se ostvare ideje i zamisli koje na drugim mestima možda ne bi mogle ”,ističe Dimitrijević.

Jedan od prioriteta galerije je kreiranje čvrste veze između umetničke scene i najrazličitijih društvenih grupa.

“Užice se zahvaljujući galeriji ”Reflektor “ polako pozicionira kao važan i relevantan umetnički centar i nadamo se da će u budućnosti postati prepoznatljiv i po savremenoj umetničkoj sceni koja je ovim mestom oživela i postala vidljivija. Zahvaljujući sopstvenom trudu i naporu koji smo uložili, ali i podršci koju smo dobili od Ministarstva kulture, uspeli smo da pokrenemo mnogobrojne galerijske aktivnosti, koje sem klasičnih izložbi podrazumevaju i projekcije, performanse i druge akcije koje sprovodimo. Za protekle 4 godine uspeli smo da dovedemo mnogobrojne umetnike iz cele Srbije, regiona ali i da ostvarimo zapaženu saradnju sa kolegama iz inostranstva i sveta, pre svega iz Nemačke, Italije, Španije, Australije. Svako novo mesto generiše novu energiju, novi polet koji je neophodan da bilo koja scena živi, radi i napreduje”, naglašava Dimitrijević.

Planovi su, po rečima Dimitrijevića, pre svega nastavak rada na razvoju galerije, dovođenje kvalitetnijih radova i značajnijih umetničkih imena tokom 2021. godine. Takođe ideja je i izlazak na međunarodnu scenu i ako bude bilo mogućnosti i podrške države, odlazak na umetničke sajmove u Austriji i Italiji kako bi i internacionalnoj publici, galeristima i kolekcionarima pokazali užičke umetnike i njihove radove.

Zlatiborske Novine