Najbolje užičko – Iz policije pravo u berbere

Kada ste se poslednji put osetili probuđeno i prisutno jer radite ono što volite? Tim osećajem vodio se Nemanja Tarić iz Užica kada je odlučio da posle više od deset godina vrati policijsku značku i uzme frizerske makazice. Kaže trebalo mu je nešto kreativnije i zabavnije, pa je poslušao svoju suprugu koja ga najbolje poznaje i otvorio berbernicu.

„Ranije nije bilo toliko mesta gde muškarci mogu da se posvete sebi i onda sam odlučio da sve to ponudim na jednom mestu. Iako se često može čuti da je berberin isto što i muški frizer, činjenica je da je ipak u pitanju nešto drugačije zanimanje. Nekada su postojali specijalizovani saloni, u kojima su muškarci mogli da dobiju uslugu sređivanja ne samo svoje kose, nego i brade i brkova. A upravo tu uslugu je pružao berberin ili takozvani brica. Ja sam želeo da akcenat stavim na tradiciju i moderan pristup oživljavanja starog zanata. U početku su svi bili skeptični, ali kada su videli šta sam napravio iznenadili su se“, kaže vlasnik salona berberin Nemanja Tarić.

Šišanje je američko, a brijanje tursko. Kako bi naučio brijanje na turski način morao je da ode u Sarajevo i usvoji novu zanatsku veštinu, a usluga kojoj su se obradovali mnogi muškarci je kraljevski tretman.

„Nakon šišanja i brijanja prelazi se na masažnu fotelju, peremo kosu, masiramo temeni deo glave, ruke i noge se postavljaju u masažer koji radi šijacu masažu stopala, poling i crnu masku. Opuštajuće“, kaže Tarić.

Nije bio siguran da li će ovakva vrsta salona naići na interesovanje, ali pošto su Užičani ljudi od stila posao se brzo razvio. U njegovu radnju dolaze i mladi i starija gospoda i kažu da su konačno dobili svoj prostor za negu i relaksaciju.

„Smatram da je ovo nešto što je nedostajalo ovom gradu već duže vremena. Tačno je da brijač ili električna mašina rade svoj posao sasvim pristojno, ali iskonsko brijanje može da se dogodi samo kod berberina, u specijanoj stolici, majstora svog zanata, sa četkom, oštricom i laganim potezom smirene ruke “, kaže mušterija Stefan Stefanović.

„Momci su doneli osveženje za naš grad i region. Pre svega su veoma kvalitetni i jedinstveni. Nekako su spoj starog i modernog što daje neku dodatnu draž“, kaže mušterija Lazar Đorđević.

Za Nemanju ovo nije samo nov posao, već i nova životna faza u kojoj je ponovo probudio kreativnost i radost, jer radi ono što voli. Ovo je njegov savet za uspeh.

„Hrabrost, rizik i samouverenost naravno“, zaključuje Tarić.

A onda nastaje revolucija u svačijem životu.

Zlatiborske Novine