Na Zlatiboru traju radovi na infrastrukturi – Završavaju se put za Ponikve, putni prsten, najavljena izgradnja tri javne garaže

Na Zlatiboru je tokom ove godine zabeležena rekordna poseta turista. U skladu sa povećanjem broja posetilica intenzivirali su se radovi na putnoj infrastrukturi kako bi se razrešio problem saobraćajnih gužvi i parkiranja.

U ovom momentu radovi se obavljaju na nekoliko velikih projekata. Opština Čajetina je zbog velikog nivoa aktivnosti krajem leta donela drugi rebalans budžeta kako bi se obezbedila finansijska sredstva.

– Skupština opštine Čajetina usvojila je drugi rebalans budžeta krajem avgusta. Budžet je uvećan za dodatnih 740 miliona dinara, a najveći deo tih sredstava raspoređen je na investicije i kapitalna ulaganja. Značajno povećanje se odnosi na izgradnju puteva i ulica. Nakon usvajanja rebalansa budžeta odmah su počeli radovi na velikom broju infrastrukturnih projekata. Lokalna samouprava se trudi da putnu mrežu ravnomerno razvija u seoskim, gradskim mesnim zajednicama i na Zlatiboru – rekao je Arsen Đurić predsednik Skupštine Opštine Čajetina za novi broj novina Turističke organizacije Zlatibor.

Najveći projekti koji se u ovom momentu rade su putna veza za aerodrom Ponikve i obilaznica oko Zlatiobra. Put ka aerodromu radi se u dužini od 8 kilometara, od Sušice preko Tripkove do jezera Vrutci, i ceo projekat privodi se kraju tako da se očekuje da do kraja godine deonica bude u potpunosti završena. Drugi veliki projekat je obilaznica koja treba da oslobodi Zlatibor saobraćajnih gužvi.

– U toku su i radovi na izgradnji obilaznice oko Zlatibora. To je krak puta od magistrale, kod fudbalskih terena hotela Palisad do postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda obodom naselja Obudovica 3, sve do puta za Semegnjevo. To je tek prva faza, dok je druga nastavak radova preko Oka sve do Braneškog polja, odnosno Šljivovice, i buduće petlje auto-puta za Sarajevo. Uporedo sa tim, lokalna samouprava gradi put na Zlatiboru od naselja Kalman do postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Takav putni prsten značajno će rasteretiti saobraćaj u centru Zlatibora, a žitelji naselja Obudovica, Zova i Karaula neće morati da ulaze u centar – rekao je Đurić.

Kada su u pitanju najave budućih investicija, u ovom momentu najviše se ističu planovi za izgradnju tri javne garaže kako bi se obozbedio dovoljan broj parkin mesta za sve veći broj posetilaca.

– Gradićemo jednu javnu garažu, što će finansirati naše komunalno preduzeće i opština, kao i garažu pored početnestanice panoramske žičare sa 600 parking mesta, čiji je investitor privatnik. A na autobuskoj stanici takođe će biti javna garaža i time dobijamo oko 1.000 parking mesta – rekao je Đurić i dodaje da su nekoliko ranije ugovorenih projekata u završnim fazama izvođenja radova.

– U završnoj fazi su radovi na asfaltiranju puteva i ulica ugovorenim tenderima iz 2021. godine. Ako vreme bude poslužilo, očekujemo da ćemo uspeti da realizujemo sve ugovorene projekte. Kao što smo najavili, na Zlatiboru će se raditi rekonstrukcija Ulice prote Simića, pa zatim ulica od hotela Olimp do Studentskog odmarališta, a početak pomenutih radova je planiran za novembar – izjavio je on.

Takođe nisu zapostavljeni ni radovi na turističkoj infrastrukturi. Trenutno se radi trim staza i dečiji park.

– Užurbano se radi na izgradnji trim staze i dečjeg parka na Karauli, koji treba da budu završeni do kraja novembra. Završetkom radova na tom sportskom parku značajno će se obogatiti ponuda, s obzirom da je tu ranije postojala trim staza koja je bila u izuzetnom lošem stanju – izjavio je Arsen Đurić.

Zlatiborske Novine / Ekapija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *