Na proleće otvaranje vrtića u Ljubišu!

Predškolsku ustanovu “Radost” u Čajetini, zajedno sa svojim izdvojenim odeljenjem na Zlatiboru, kao i  jedinicama u Krivoj Reci, Mačkatu, Šljivovici, Rožanstvu i Sirogojnu trenutno pohađa 600 dece. Zahvaljujući velikoj finansijskoj pomoći lokalne samouprave razvijen je sistem predškolskog obrazovanja u seoskim sredinama.Prvi vrtić u seoskoj mesnoj zajednici otvaren u Krivoj Reci. 

“Počeće sa radom izdvojeno odeljenje u Ljubišu, jer smo tamo prema statistici mapirali 18-19 dece u Ljubišu i Beloj Reci koje bi mogli obuhvatiti nekim od programa predškolskog rada. Moram da kažem i da mi godinama nismo menjali cene boravka dece u vrtiću. 4500 dinara je cena boravka dece u vrtićima u Čajetini i na Zlatiboru, dok je u selima nešto niža 3500 dinara. S tim da je pripremni predškolski program subvencionisan od strane države pa je on još jeftiniji. Bitno je reći i to da za treće, četvrto, peto dete, ili eventualno veći broj dece u porodici , mi smo roditeljima izašli u susret tako što oni ne plaćaju vrtić”, rekao je Milan Tucović, pedagog PU “Radost” Čajetina.

Najviše dece ima u vrtiću sela Mačkat, a uskoro se očekuje otvaranje vrtića i u selu Ljubiš. 

Otvaranjem novih vrtića  stvara se i potreba za zapošljavanjem vaspitača,istakao je  pedagog ove ustanove dodajući da je lokalna samouprava ozbiljno shvatila i dobro razumela strategiju obrazovanja 2012-2020.godine, gde se neiskorišćeni prostori škola i drugih objekata seoskih mesnih zajednica, adaptiraju i prilagođavaju deci predškolskog uzrasta. 

Zlatiborske Novine