Meštani Petlovca strahuju od zaraze

Kroz novovaroško naselje Petlovac prethodnih dana su ulicama tekli krvavi potoci i širi se nesnosan smrad zbog začepljenja i izlivanja fekalnog kolektora, a meštani kažu da sada strahuju i od zaraze. Međutim, ovo nije prvi put da se Petlovčani suočavaju sa ovim problemom jer kako kažu, vrlo često se dešava da fekalni kolektor začepi i preliva.

Odgovornost se za sada prebacije kao vruć krompir, jer u JKP “3. septembar” ističu da nisu krivi za ovakvu situaciju i da je problem nastao priključenjem klanice na kanalizacioni sistem.

“Zbog količine otpada, šahta koja na sebi ima rešetke začepi i ne dozvoljava da taj sadržaj koji se baci gore kod klanice uopšte dođe do putoksa. Na taj način se unište pupme koje služe za prepumpvanje otpadnih voda od putoksa dalje ka Branoševcu”, rekla je za RINU, Suzana Šuljagić, direktorka JKP “3. septembar”.

Suzana Šuljagić, foto: RINA

Sa druge strane, u klanici tvrde da sav otpad dele na tri kategorije i da u kanalizaciji završi samo prečišćena krv.

“Konfiksat prve kategorije ide na hranilište beloglavog supa, zatim konfiksat druge kategorije su kosti koje idu na kafileriju gde se spaljuju i uništavaju, a treći konfiksat je krv koja ima svoju šahtu i prečišćivače i ide u kolektor otpadnih voda”, izjavio je vlasnik klanice Predrag Vasilić.

Predrag Vasilić, foto: RINA

I dok se krivica prebacuje sa jednih na drugih, meštani i dalje ispaštaju, jer na kući od smrada ne mogu otvoriti prozore.

“Kad je ovako na niskim temepraturama, možete zamisliti kako je leti. Imam dvoje male dece i ako se ovaj problem uskoro ne reši jednom zauvek, biću prinuđen da napustim Petlovac i prodam kuću”, kaže meštanin Vuk Šaponjić.

Vuk Šaponjić, foto: RINA

A dok se ne pronađe adekvatno rešenje za ovaj problem, krvavi potoci nastaviće da se ulivaju u jezero Zlatar koje je deo Specijalnog rezervata prirode Uvac.

Fekalni kolektor često preliva, foto: RINA

RINA / Zlatiborske Novine