Jana i Lana briljante na smotrama znanja iz ruskog jezika

Maturantkinja novovaroške Srednje škole Jana Jelić apsolutna je rekorderka u zlatarskom kraju po broju osvojenih priznanja na smotrama znanja državnog i međunarodnog karaktera. Poslednja u nizu je druga nagrada na republičkom takmičenju iz ruskog jezika, koju je Jana u jakoj konkurenciji izborila 22.maja u Beogradu.

Ova darovita i vredna gimnazijalka, koja je u proteklih sedam godina svojim izvanrednim rezultatima iz matematike, srpskog jezika i književnosti, a posebno ruskog, nadmašila domete svojih vršnjaka, briljirala je i na ovogodišnjem najpre okružnom takmičenju, osvojivši prvo mesto, a potom i na državnom, gde su je u finalnom skoru delila samo dva boda da se domogne pobedničkog trona.

-Za uspeh je potrebno dosta rada, zalaganja, odricanja i dobra organizacija i planiranje vremena. Svaki trud je sa kraju isplati i to je najveća satisfakcija i motiv da sa izučavanjem ruskog jezika nastavim i budućnosti, bez obzira na to što volim i prirodne nauke i planiram da upišem Elektrotehnički fakultet – kaže za „Varoške novine“ vredna Jana , koja, inače, pored ruskog, odlično govori i engleski jezik, a na dobrom putu je da uskoro dobro savlada i nemački i turski.

–Poznavanje stranih jezika je pravo bogatstvo, pogotovo za nas mlade. Ova veština nam pomaže da rušimo barijere, usvajamo nova znanja, putujemo i upoznajemo druge narode i kulture – poručuje mlada poliglotkinja, koja je od sedmog razreda osnovne škole osvojila desetak prvih i drugih nagrada na takmičenjima državnih i međunarodnog ranga, najviše iz ruskog- kaže Jana.

Janinim stopama uspeha polako korača i učenica prvog razreda Srednje škole Lana Hadžibegović, koja je nedavno dobila pohvale na konkursu Filološkog fakulteta u Novom Sadu odnosno Odseka za slavistiku. I to za literarni rad na temu širokog poznavanja Rusije i njene kulture. –Srećni smo što postoje takvi mladi talentovani ljudi i hvala Vam što ste dočatali taj ruski mozaik što se menja kroz vekove, a opet ostaje prelep – kaže se u obrazloženju stručnog žirija.

I Jana i Lana ističu da su im dobri rezultati najbolja motivacija, ali da im je najveći “vetar u leđa” njihova predmetna profesorka Marina Šaponjić.

-Izuzetni rezultati vrednih, predanih i posvećenih đaka vraćaju ugled i popularnost ruskog . Od pre dvadestak godina omraženog jezika, koji se samo spletom srećnih okolnosti očuvao u novovaroškim školama, danas je postao jako važan i to pre svega zahvaljujući divnim, mladim ljudima sa kojima zajedno prenosim ljubav prema jednoj velikoj naciji i kulturnoj velesili – kaže profesorka Šaponjić.

Zlatiborske Novine / Varoške novine