Ivan Novaković: U bolnici na Savincu smešteno 19 pacijenata sa koronavirusom

Gost našeg radija bio je Ivan Novaković, zamenik predsednika opštine Požega. Aktuelna situacija u vezi sa koronavirusom je bila glavna tema razgovora.

Štab za vanredne situacije redovno prati dešavanja u našem gradu, vezana za COVID-19, kaže Novaković i dodaje da veliki broj građana poštuje preporučene mere zaštite. Prema njegovim rečima ugostiteljski objekti u Požegi poštuju radno vreme, ali poručuje vlasnicima tih objekata da obrate pažnju na distancu i broj gostiju u objektima.

Kada se radi o broju obolelih tu se Štab oslanja na podatke iz Doma zdravlja, odnosno o tome koliko se pregleda obavlja u kovid ambulanti. Sada je taj broj između 30 i 40, kaže Ivan Novaković. Jako je teško iz tih cifara izvlačiti zaključke, jer se ti podaci menjaju od dana do dana. On napominje da su jedini relevantni podaci, o broju naših sugrađana koji su pozitivni, oni koje im dostavlja Zavod za javno zdravlje iz Užica.

Novaković kaže da ima Požežana koji se leče i užičkoj bolnici, ali i drugim bolnicama u Srbiji.

U bolnici na Savincu trenutno je smešteno 55 pacijenata, od čega je 19 pozitivno na koronavirus.

Novaković, zamenik komandanta opštinskog Štaba za vanredne situacije, kaže da sam Štab nema veliku nadležnost nad zdravstvenim ustanovama, ali može da pomogne prilikom nabavke potrebne opreme. On dodaje da ima dosta privrednika iz Požege koji su svojim donacijama pomogli zdravstvene ustanove – Dom zdravlja i bolnicu na Savincu.

Novaković je, na kraju, poručio da je veoma bitno da svi poštujemo preporučene mere i budemo odgovorni kako bi se opasnost od zaraze smanjila.

Zlatiborske Novine / Radio Požega