Ima li zabave u Zabavi za vreme vanrednog stanja

Među najudaljenijim delovima opštine Kosjerić je i zaselak neobičnog imena – Zabava. Nekada je taj kraj imao i mlade, a danas uglavnom staračka domaćinstva i one najupornije koji žive na selu i od sela.

Kada prava zima okuje radanovački kraj u Zabavi se sneg zadrži i do proleća. Ove sezone nije bilo većih padavina, pa su žitelji tog zaseoka prionuli na posao od kojeg žive, ali su se prilagodili uslovima vanrednog stanja.

“Pa šta da radimo ljudi, ne moremo mi ništa protiv ovoga, ovo je jača sila. Da je samo kod nas, nego vidiš da je ceo svet, više me i stra’ota slušati ako veruješ”, kaže Zorka Radojević.

Zato u Zabavi kažu: zabavnije je raditi, na polju dok se može, u dvorištu i oko kuće kad je policijski čas. Komšije su složne, ali epidemija je ipak uticala na to da se živi opreznije.

“Pa nešto kad zatreba pomažu se, ali zbog ovih okolnosti, zbog ovog virusa slabo se i sastaju sad. Slabo se i komunicira i sastaje. A inače, ovo što ima, bilo je nekad četr’es kuća da se puši vatra, nema više”, ističe Milan Grujović.

Zorka Radojević kaže da je nekada bila puna kuća. “Stizalo se sve, sad bogami malo teže. Sin nam neoženjen, neće niko na selo, šta da radimo”, dodaje Zorka.

Oni koji su ostali kažu da su mladi otišli zbog puta, na koji se čeka decenijama. Ipak, zbog malina i kupina selo u vreme berbe oživi. Zato se sada, kažu, mora dobro pripremiti sezona, a ovaj kraj je idealan i za krompir.

“Pa računam, ako bi rodio dve tone, da će biti. Zavisi do kiše, do godine, do šta da ti kažem”, navodi Radoje Mićović.

Rimljani su nekada u tom kraju tragali za zlatom. Iz tog perioda još uvek postoje stara okna.

“Pričaju gore po onim brdima da ima. Neko je dolazio, ispitivao, bušio, ali ništa ne počinje. Koja je ruda, pravo da ti kažem ne znam”, naglašava Milan Grujović.

Žitelji se nadaju da će to možda biti razlog da konačno i do njih stigne put. Treba prvo pobediti virus, pridržavajući se mera, tvrde.

“Moramo da poštujemo. Nije to, pa to je za naše dobro. Ako se čuvamo i Bog nas čuva valjda”, zaključuje Zorka Radojević.

Zlatiborske Novine / RTS