20.2 C
Zlatibor
Subota, 30 Septembra, 2023

Gradsko veće garda Užica donelo Naredbu o racionalnom korišćenju vode

Gradsko veće grada Užica donelo je danas Naredbu kojom se upozoravaju građani da pijaću vodu koriste racionalno i isključivo za svrhe za koje je namenjena. Ovom naredbom  zabranjeno je korišćenje vode za zalivanje dvorišta, bašti, voćnjaka, poljoprivrednih useva i dr.

Proteklih dana, a prema najavama i u narednom vremenskom perodu bićemo suočeni sa visokim dnevnim temperaturama i sušom, pa je smanjenje količine vode na izvorištima kako gradskog, tako i seoskih vodovoda vrlo izvesno. Sadašnje rezerve vode su dovoljne za redovno snabdevanje, ali ukoliko se nastavi nenamensko korišćenje pijaće vode za zalivanje useva, kao što je to bio slučaj u prethodnom periodu, one mogu biti ozbiljno umanjene.

Veće je zadužilo JKP “Vodovod” i Gradsku upravu za inspekcijske poslove i komunalnu miliciju da preduzmu sve zakonom i gradskim odlukama predviđene mere, uključujući i kažnjavanje onih koji ne poštuju Naredbu. Zakonom su predviđene novčane kazne u iznosu od 20.000 do 50.000 dinara, a gradska odluka predviđa i mogućnost isključenja sa vodovodne mreže korisnika koji ne poštuju ograničenja, odnosno nenamenski koriste pijaću vodu.

zlatiborske.rs / Grad Užice

spot_img