-5.5 C
Zlatibor
Četvrtak, 30 Novembra, 2023

Građani Užica u službi čistog vazduha

Oko 75 odsto domaćinstava u Užicu koristi ekološki prihvatljive energente za grejanje, ali samo 30 odsto njih je energetski efikasno i ogrev nabavlja na vreme, pokazala je Studija koju je uradila i javnosti prezentovala Regionalna asocijacija vlasnika privatnih šuma “Omorika”. Studija je urađena u okviru projekta “Građani u službi čistog vazduha” u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom i EU.

Prema rečima Đorđa Marića konsultanta na projektu i autora studije, rezultati pokazuju da se građanima i dalje mora raditi.

“Kada uporedimo stanje u gradu Užicu u odnosu na 2016/17. godinu, a nakon svih kampanja i subvencija prema građanima koji koriste ogrevno drvo, vidimo da je energetska efikasnost i efikasnost nabavke ogreva napredovala, međutim kvalitet vazduha i dalje nije dobar. Ono što bismo želeli da istaknemo je da 75 posto domaćinstava u Užicu koristi ekološki prihvatljivo gorivo, ali samo 30 posto je energetski efikasno, odnosno samo 30 posto nabavi ogrevno drvo na vreme. Studija je pokazala i da starost ložnih uređaja na drvo nije na zavidnom nivou, pa smo predložili loklanoj samoupravi da se u budućim merama prema građanima što više fokusiraju na ložne uređaje”.

Da ložni uređaji jesu u fokusu mera koje realizuje grad pokazuje podatak da se od oko 2 300 mera energetske efikasnosti koje su realizovane od 2015. godine do danas čak polovina odnosi na zamenu ložnih uređaja. Kako je istakla gradska većnica za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam Nada Jovičić ova studija veoma je dragocena.

“Svi rezultati studije urađene na uzorku od 447 domaćinstava nama su od velikog zanačaja, jer će i to na neki način uticati na kreiranje mera koje ćemo relaizovati u narednom periodu. Naročito je značajno u danima kada obeležavamo Evropsku nedelju lokalne demokratije da ova studija dolazi od organizacije civilnog društva. Zbog toga želim da pozovem i ostale organizacije i udruženja koji se bave zaštitom životne sredine da rešavanju problema zagađenja vazduha pristupe na sličan način.”

Ona podseća da je grad od ove godine krenuo i sa merama koje se odnose na korišćenje obnovljivih izvora energije, što je takođe veoma bitno u vremenu energetske krize koja nas očekuje.

Grad Užice

spot_img