Grad Užice pristupio Sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju

Grad Užice zajedno sa Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor učestvuje u projektu ” Cimate Action Zlatibor”, koji ima za cilj uspostavljanje institucionalnog okvira za jačanje kapaciteta Zlatiborske oblasti u procesima tranzicije i prilagođavanja klimatskim promenama.

“Sporazum gradonačelnika za klimu i enregiju”, kome je Grad Užice danas pristupio pokrenut je na inicijativu Evropske unije 2008. godine. Potpisnici ovog sporazuma se obavezuju da će na teritoriji svog grada ili opštine sprovesti neophodne aktivnosti kako bi se povećala energetska efikasnost i upotreba obnovljivih izvora energije.

“Značaj potpisivanja ovog sporazuma, pored toga što doprinosi povezivanju lokalnih i regionalnih centara, ogleda se i u poštovanju svih energetskih i klimatskih evropskih standarda.  Grad Užice se obavezuje da će potpisivanjem sporazuma do 2030. godine smanjiti emisiju ugljen dioksida i ostalih štetnih gasova na teritoriji grada za najmanje 40 odsto. Benefit potpisivanja sporazuma je i u tome što ćemo upravo kao potpisnici ovog sporazuma moći da sa svojim projektima učestvujemo na međunarodnim konkursima koji se odnose na ovu oblast”, istakla je posle potpisivanja sporazuma gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

”Potpisivanjem ovog sporazuma ne nameću se nikakve nove takse ni fizičkim ni pravnim licima, jednostavno naša obaveza je da nastavimo procese koje i sada radimo  u oblasti energetske efikasnosti, odnosno da proširimo aktivnosti, i u narednim godinama stignemo do konačnog cilja”, istakla je Nada Jovičić član gradskog veća za zaštitu životne sredine.

Pored Grada Užica potpisnici sporazuma su i opštine Čajetina, Priboj, Prijepolje, Nova Varoš, Arilje, Požega, Kosjerić i Bajina Bašta. To će po rečima Petra Vukotića menadžera projekta doprineti bržem donošenju Regionalnog akcionog plana i formiranju Centra kompetencija za energetsku efikasnost i životnu sredinu Zlatiborske oblasti.

“Idemo ka tome da prvi u Srbiji dobijemo Zeleni region. Time ulazimo na listu svih gradova i opština Evropske unije koji su se obavezali da će smanjiti nivo ugljen dioksida za 40 procenata do 2030. godine. To jeste veoma ambiciozan plan, ali bitno je da se zna da opštine moraju da se trude i preduzimaju određene aktivnosti na godišnjem nivou”.

Projekat “Cimate Action Zlatibor” finansira Evropska klimatska inicijativa u saradnji sa Nemačkim saveznim ministarstvom za životnu sredinu i nemačkom organizacijom GIZ.

Zlatiborske Novine