-5.5 C
Zlatibor
Srijeda, 29 Novembra, 2023

GIZ i Caritas donirali vozilo Gradskom centru za usluge socijalne zaštite u Užicu

U cilju održanja kontinuiteta pružanja socijalnih usluga u Srbiji za vreme Covid-19 pandemije, u okviru nemačko-srpske saradnje GIZ je finansirao mere za prilagođavanje pružanja socijalnih usluga u odabranim opštinama, kako bi se pružio adekvatan odgovor na izazove vezano za pandemiju Covid-19. Organizaciju i koordinaciju projekta sproveo je “Caritas” iz Šapca, a na teritoriji Grada Užica aktivnosti je sproveo Gradski centar za pružanje usluga socijalne zaštite, koji pruža usluge osetljivim grupama stanovništva. Za svrhu sprovođenja projekta, pored pružanja mentorske i stručne podrške, izvršena je i nabavka vozila čiji su ključevi uručeni danas gradonačelnici Užica dr Jeleni Raković Radivojević.

“Ja ću i ovom prilikom da se zahvalim nemačkom GIZ-u i organizaciji Karitas iz Šapca, sa kojima inače imamo odličnu saradnju, na donaciji vozila i opreme Gradskom centru za usluge socijalne zaštite. Usluge koje preko Gradskog centra pružamo korisnicima moraju biti na najvišem nivou i upravo zbog toga ova donacija veoma je značajna”, istakla je gradonačelnica nakon primopredaje vozila.

Prema njenim rečima grad Užice brine o svim svojim građanima, a naročito onima koji pripadaju osetljivim kategorijama.

“Upravo iz tog razloga centar je osnovan i za nešto više od tri godine koliko radi sa korisnicima uspostavio je niz usluga, kroz koje pruža podršku i pomoć pojedincima i njihovim porodicama u poboljšanju kvaliteta života. Pomoć u kući za starije osobe i decu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom, dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, lični pratilac deteta, usluge podrške za samostalan život, savetodavno terapijske i edukativne usluge podržane su od strane grada kao osnivača ovog centra. Naravno podržavamo i sve ostale aktivnosti koje Gradski centar za usluge socijalne zaštite realizuje, sa željom da u narednom periodu u saradnji sa korisnicima i u skladu sa njihovim potrebama razvijamo i nove usluge. Naravno uvek ćemo biti i dobar partner u realizaciji ovakvih projekata, čiji je cilj unapređenje kvaliteta života građana”.

Uz zahvalnost na dobroj saradnji sa gradom i organizacijom “Caritas” programska menadžerka GIZ-a Tatjana Rajniš, posebno je naglasila da grad Užice ima uspostavljene usluge socijalne zaštite na zavidnom nivou.

“Grad ima dobru strukturu, angažovane ljude i odlične usluge. Nama je drago da možemo da pomognemo da se ideje sprovedu, a ova je došla iz Užica. Pružili smo finansijsku i tehničku podršku, a ceo projekat sproveo je “Caritas” iz Šapca. Kako se projekat odnosi na povećanu mobilnost usluge pomoć u kući htela bih da iskažem zahvalnost svim geronto domaćicama, koje su prepoznate kao veoma vredan i važan resurs na lokalu. Želimo da im olakšamo posao i omogućimo da stignu do što većeg broja korisnika u ruralnim i oblastima koji su van sistema socijalne zaštite”.

I Miroljub Nikolić direktor organizacije Karitas Šabac izrazio je zadovoljstvo rezultatima projekta

“Pokretanje usluga socijalne zaštite, njihova održivost i naročito unapređenje zaista nije lak posao i zadovoljstvo mi je da smo sa kolegama iz Užica to supeli. Znamo koliko je važno da timovi za uslugu pomoć u kući imaju mogućnost da odu kod starih i nemoćnih ljudi, da mogu da stignu na vreme i da im pomognu u svakodnevnim životnim aktivnostima. Uveren sam kada imamo ključne ljude grada uključene u socijalnu politiku da će i sve usluge biti na zadovoljavajućem nivou”, zaključio je Nikolić.

Gradski centar za usluge socijalne zaštite do sada je koristio vozilo JKP “Vodovod”, koje je na sebe preuzelo i sve obaveze oko registracije i održavanja istog. Kako je ovom prilikom istakao član Gradskog veća za oblast socijalne politike Slobodan Grbić u toku je procedura nabavke još jednog vozila kojim će biti moguće doći i do nepristupačnih domaćinstava, naročito u zimskim uslovima, kao i nabavka vozila za prevoz osoba sa invaliditetom.

“Iskoristriću priliku da se zahvalim GIZ -u na dugogodišnjoj saradnji i podršci kao i organizaciji “Caritas”, ljudima koji imaju ogromno iskustvo u ovoj oblasti. GIZ -u se zahvaljujem i na projektu u okviru kog su osnažene kompetencije naših stručnih radnika, ali i na velikoj pomoći tokom pandemije kovida kada su obezbedili velike količine alkohola, zaštitnih maski, rukavica”.

Vrednost donacije procenjuje se na oko 13 hiljada evra, a pored vozila, Gradski centar za usluge socijalne zaštite dobio je i laptop računar, antidekubit dušeke, merače pritiska.

Grad Užice

spot_img