Erna Paljevac: Crtam ono što slušam

Novovaroška slikarka Erna Paljevac (24) dobro zna da je originalnost početak svake umetnosti, ona stvaraocu daje slobodu da izrazi svoj unutrašnji svet i izgradi sopstveni umetnički identitet. Iako mlada, Erna se već profilisala kao umetnik osobenog likovnog izraza, čije slike, uglavnom portreti i nadrealistične kompozicije urađeni u temperi, poseduju snažan nagoveštaj avangardnosti.

Talenat ovoj devojci, studentkinji francuskog i italijanskog jezika na Filološkom fakultetu u Novom Sadu, gde trenutno živi, radi i stvara, određuje život u najboljem smislu. Njeni čak i raniji radovi poseduju ekstravaganciju u likovnom rukopisu i stilu, a gotovo da je i više nego očigledna dominacija ženskih lica.

-Bajkovit izgled devojaka i psihodelična nebeska tela su glavni motivi mojih slika. Svaka tačka na slici predstavlja zvezdu za sebe, tako da se svakim završenim radom rađa kosmos koji publiku uvlači u svet snova, iluzija i nečeg nepoznatog – kaže za „Varoške novine“ Erna Paljevac.

-Temperu koristim kao glavnu tehniku jer smatram da su upravo te boje najpodobnije za dostizanje psihodeličnog momenta. Slike su zato žive, posmatrač ih vidi kao neku optičku varku jer su pune tačkica koje nadražuju oko, i stvaraju potpuno intimnu atmosferu- kaže Erna.

Slikarstvo snova i iluzija – Erna Paljevac

Erna napominje i da su njena dela nastala kao rezultat introspekcijskog istraživanja delovanja sila u raznim svetovima u kojima ličnost živi kroz neprestano pitanje o celini. Motiv mlade umetnice se prati u menama (fazama) u konstelaciji elemenata i sila, unutar niza stvarnosti, od psihičke do kosmičke, i unutar njih delujućih zakona. Mlada slikarka, koja se u punom „gasu“ afirmiše na domaćoj likovnoj sceni, najviše novosadskoj i beogradskoj, uživa da belom platnu udahnjuje život, a njenim ženski licima živu ekspresiju. Kolorit na Erninim slikama je živopisan, a ipak smirujući, tako da na magičan način komuniciraju sa posmatračem. Poput poezije…

-Ili muzike, koja je pored svemira i prirode, jedna od mojih najvećih inspiracija za stvaranje. Ja zapravo crtam ono što slušam – ističe perspektivna , mlada slikarka iz Nove Varoši, koja je, inače, ovih dana u svom zavičaju i sa svojom porodicom uživa u Bajramskim danima sreće, mira, zajedništva i blagostanja.

Umetnost je u Erninom životu prisutna još od ranog detinjstva, kako kaže, od kada zna za sebe. Prvu nagradu za likovno stvaralaštvo je osvojila sa osam godina (Vitezovo priznanje), a potom su usledile i mnoge druge, kako opštinskog, okružnog tako i republičkog odnosno regionalnog ranga (nagrada Opštine Nova Varoš u sklopu programa posvećenog vojvodi Petru Bojoviću, Gradske Galerije i Biblioteke Arilje, EU PROGRESA…) Erna je izlagala na mnogobrojnim kolektivnim izložbama širom zemlje, najčešče u okviru Likovnog kluba „Zlatarska paleta“ . Učestovala je i na beogradskom Festivalu Devet.

Četiri samostalne izložbe, upriličene u galerijskim prostorima u Novom Sadu i Beogradu, za slikarku su, ipak, poseban doživljaj. Poslednja, pod nazivom „Mene“ otvorena je nedavno u prestoničkom „“Krokodil centru“. Prodajnog je karaktera i publika je može posetiti i u narednih desetak dana.

Ova mlada slikarka u usponu može se pohvaliti angažmanima i na brojnim umetničkim projektima, a izdvajaju se dizajni književnih časopisa i filmskih plakata u Crnoj kući, inače, omladinskom centru gde Erna poslednje tri, četiri godine radi i uređuje raznovrsne filmske večeri u okviru Art bioskopa, kao i tematske kvizove. Aktivno učestvuje i na treninzima za tim lidera za omladinske interkulturalne razmene, a bavi se i svim drugim kreativnim poslovima.

AVANTURISTA I PRIRODNjAK : Baš kao i većina umetnika, i Erna voli prirodu i izrazito je avanturističkog duha. Obožava da putuje, upoznaje nove ljude, druge kulture, narode i običaje.

Francusku i Nemačku je proputovala biciklom, kampovala na obali Atlantika, gde je pravila kuće od gline i bavila se realizacijom i vođenjem omladinskih interkulturalnih razmena, a u okviru Volonterskog centra Vojvodine, čija je aktivna članica i deo Upravnog odbora.

Zlatiborske Novine / Varoške novine