Eko škola u Čajetini poseduje asistivnu tehnologiju za decu sa smetnjama u razvoju

U sklopu Dnevnog boravka u Čajetini i u okviru asistivnog centra i Osnovne škole postoji asistivni prostor.

Osnovna škola je nosilac projketa ispred Srbije zajedno sa jednim dnevnim centrom u Pljevljima, to je bio projekat prekogranične saradnje, a partner je Udruženje građana „Zlatiborski krug” i opremljena je ova prostorija, kao asistivni centar, rekla je Zorica Milosavljević, predsednica Udruženja „Zlatiborski krug”, prenosi PZS.

Zorica Milosavljević, predsednica Udruženja „Zlatiborski krug”, foto: PZS

„Ovde se nalazi tehnologija u vrednostio od oko 20 000 evra i oko 10 000 eura u samom prostoru Dnevnog boravka „Zračak”. To je namenjeno deci, slepima, gluvonemima, onima koji imaju disleksiju, disgrafiju, kao i neku drugu vrstu smetnji. U međuvremenu posle uređenja ovog asistivnog centra raznom opremom, imamo pametne table, sto za masažu, kao i mnoge druge aparate koji su namenjene OSI. Nastavili smo projekat „Zlatiborski krug” u saradnji sa školom pod nazivom „Cirkularna ekonomija ” , gde se promoviše ne samo reciklaža, nego se produžava vek nekom proizvodu, može se reći da nije cilj reciklirati, nego mu produžiti vek”, rekla je za PZS Zorica Milosavljević, predsednica Udruženja „Zlatiborski krug”.

Ona je rekla da sa volonterima zajedno, kao i decom Dnevnog boravka „Zračak” rade brojne radionice, na koje se donose razni džemperi, majice, panatalone i trikotaža uopšte, te na taj način Zlatiborski krug kroz projekt „Cirkularne ekonomije” radi na edukaciji te dece.

Asistivne tehnologije, pametna tabla za OSI, foto: PZS

„Mi na taj način uvezujemo preduzetništvo, a preduzetnička kompetencija jedna je od veoma važnih komptencija u redovnoj nastavi, gde se deca vaspitavaju, odnosno se uče kako da rade i zarade, ali naravno na nekom nižem nivou, prilagođenom njima. Oni ovde dolaze radeći neke predmete koje pripremaju za neki važan datum, a mora se naglasiti da je ova škola „EKO škola” već punih osam godina. To je međunarodni program i poslednjeg nastavnog dana se organiozuje EKO vašar u Čajetini”, pojasnila je Milosavljević.

Asistivne tehnologije, mašina za šivenje, foto: PZS

U gradskom parku se postave klupe, kao tezge i svi učitelji, nastavnici, učenici rade sa decom sa smetnjama, te su sve škole sa teritorije ove opštine priključe se toj akciji, te se tada promoviše reciklaža i „Cirkularna ekonomija”, novac koji se zaradi upotrebljava se za humanitarne svrhe, ili se ostavi da se kupi sve što treba, kao i da se pomogne se nekom siromašnom detetu, deci sa smetnjama, tako da je sve to veoma uvezano, pa se toliko udruže sve škole i predškolske Ustanove.

„Tako da svi u isto vreme promovišemo Inkluziju, promovišemo, socijalno preduzetništvo, jačamo, pre svega preduzetničku kompetenciju, sarađujemo, družimo se i pokazujemo koliko smo humani. Inače, uz asistuivnu tehnologiju, ovde imamo i registar gde uz revers nešto od tehnologije izdajemo i školama. Dosta je stvari izdato. Već smo izdali i kolica poklonili Specijalnoj školi u Užicu, imamo i pametnu tablu, radili smo i neke zamene, možemo reći da je dosta tableta i komunikatora već izdato roditeljima koji imaju decu sa smetnjama u razvoju”, zaključila je Milosavljević.

Zlatiborske Novine / GZS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.