Društveni dijalog je jedini način za dalji razvoj, poručila u Užicu ministarka Gordana Čomić

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog od januara meseca obilazi upravne okruge u Srbiji sa ciljem da se kroz međusobnu razmenu informacija omogući lokalnim samoupravama puna primena zakona iz zajedničke nadležnosti. Ministarka Gordana Čomić danas se sastala sa predstavnicima Grada Užica i svih opština Zlatiborskog okruga. Dobrodošlicu ministarki i njenom timu poželeo je Boban Perišić načelnik Zlatiborskog upravnog okruga.

“Veliko nam je zadovoljstvo što danas imamo priliku da ugostimo ministarku Gordanu Čomić i predstavnike Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Razmotrićemo važne teme koje se odnose na status nacionalnih manjina u Zlatiborskom okrugu, ali i na položaj osoba sa invaliditetom. Govorićemo i o rodnoj ravnopravnosti, gde je ceo naš okrug postigao značajan napredak u prethodnom periodu i društvenom dijalogu kao instrumentu koji nam je danas neophodniji nego ikad, počevši od lokalnih samouprava i njihovog dijaloga sa predstavnicima civilnog društva pa do višeg nivoa gde najvažnija društveno politička pitanja treba usaglasiti i postići nacionalni koncenzus”.

Po rečima ministarke Gordane Čomić važna tema sastanaka sa čelnicima lokalnih samouprava je i održivi razvoj.

“Ministarstvo će se baviti Strategijom održivog razvoja, želimo da vidimo kako ljudima možemo da pomognemo da se ustanovi stalan društveni dijalog na nivou okruga na kome bi svi zajedno podelili ideje, percepcije, činjenice i utiske o tome kako ovaj okrug treba da izgleda 2030. godine. Koliko dece da bude rođeno, koliki procenat zagađenja vazduha, vode, zemljišta, koliko zaposlenih, koliko starih i šta oni rade. Na jesen ćemo doći drugi put da obiđemo sve upravne okruge i da vidimo koliko smo napredovali, gde smo pogrešili u procenama, šta treba da popravimo i kako da zajedno radimo dalje. Društveni dijalog mora da bude uspostavljen na svim mestima i svim nivoima jer je to jedini način da razvijamo sebe same i mesto u kojem živimo”.

Ministarka dodaje i da Zlatiborski okrug ništa ne sprečava da pod okriljem načelnika okruga napravi koordinaciju svih tela, komisija i odseka koji se bave rodnom ravnopravnošću.

“Trebalo bi da se do kraja godine napravi plan šta da se radi sa rodnim budžetima, i da se planiraju zajedničke akcije i programi za privlačenje donora koji će zajedno sa Centrima za socijalni rad finansirati rad Sigurnih kuća. Takođe važno je zajedno formirati mehanizme kako bi što hitnije, efikasnije i bolje pomogli žrtvama nasilja, ali i dogovoriti protokole o saradnji po pitanju primene odredaba zakona o rodnoj ravnopravnosti.”

Današnjem radnom sastanku, pored predstavnika ministarstva, Zlatiborskog upravnog okruga, svih deset jedinica loklanih samouprava, prisustvovali su i predstavnici centara za socijalni rad, Nacionalne službe za zapošljavanje i civilnog sektora.

Zlatiborske Novine