Dokumentarac srednjoškolaca iz Nove Varoši među najboljim u Srbiji

Kratki dokumentarac pod nazivom „Ožiljak“, koji je osmislila i uradila grupa novovaroških srednjoškolaca predvođena maturantkinjom Emilijom Dulanović, uvršen je među osam najboljih video radova na tradicionalnom konkursu i onlajn izložbi „Putujući školski bioskop Slobodne zone junior“. Video je za samo par dana od pojavljivanja na društvenim mrežama zabeležio gotovo 7.000 pregleda, dok su ostali video-radovi koji su pristigli na konkurs iz cele Srbije, u isto vreme imali do par stotina pregleda.

U svom četvorominutnom video zapisu desetak učenika ovdašnje Srednje škole iz različitih uglova tretira temu nasilja nad ženama, ali sa jednom porukom- da se ne sme trpeti i da ga treba odmah prijaviti. Na pitanje zašto se baš ova društvena pojava odnosno tema našla u fokusu njihovog video rada, mladi odgovaraju – jer mučnim scenama psihičkog ili fizičkog nasilja nad svojim vršnjakinjama i nešto starijim devojkama gotovo svakodnevno prisustvuju u svom okruženju. Najčešće na ulici, kafićima, diskotekama…

Ovi mladi ljudi kažu da im se tema sama nametnula jer je nasilje nad nežnijim polom sve učestalija pojava i u našem gradu, ali da se ono iz njima nepoznatog razloga ignoriše i prećutkuje, iako je u nekim situacijama i više nego očigledno. Namera kreatora i protagonista u filmu bila je da pruže svoj doprinos u podizanju svesti o tome koliko mentalno i fizičko nasilje može da šteti razvoju jedne mlade ličnosti.

-Naša glavna poruka jeste da žene ne treba da trpe nasilje i da nikakva ljubav ne opravdava da se ono toleriše. Pomoć je svuda oko nas i žena ili devojka je uvek mogu dobiti, čak i od slučajnog prolaznika. Poruka je i da nisu same i da uvek mogu dobiti zaštitu ako je potraže – kaže za „Varoške novine“ kreatorka i rediteljka filma Emilija Dulanović i ističe: -Ni povišen ton, ni makar jedan udarac, na kome se nasilnik nikad ne zaustavlja, nije opravdanje za nasilje. Dodir bez dozvole, ništa van onoga što devojci ne prija i što ne želi, nije oravdanje. I najvažnije od svega, ništa od toga nije ljubav kako mnogi nazivaju. Nasilje se ne sme romantizovati, nasilje se treba sprečiti.

Pedagoškinja u Srednjoj školi Stana Cupara je u velikom meri zaslužna u realizaciji ovog, kao i brojnih drugih projekata u segmentu omladinskog aktivizma.Koji je, međutim, kako tvrdi, sve slabiji, a đaci sve manje zainteresovani da svojim idejama i inicijativama doprinesu „targetiranju“ problema u lokalnoj zajednici. Škola se trudi da ih motiviše kroz aktivan rad učeničkog parlamenta, kao i učešćem na ovom i sličnim konkursima.

-Odlično je to što je grupa ovih srednjoškolaca prepoznala koliko je ovaj problem veliki, a njegovo bar ublažavanje značajno. Što su uz veliki trud i zalaganje, kroz kratku video formu, pokušali da problem sagledaju na pravi način, ali je zapanjujuće što su tako često svedoci nasilja u svom okruženju. To je i mene kao pedagoga frapiralo, pogotovo njihove trvdnje da je to zabranjena tema. O kojoj se ćuti zbog predrasuda, straha od osude, socijalnih barijera odnosno razlika i mnogih drugih razloga – ističe Cupara.

Kako ističu tvrorci „Ožiljka“ – Emilija Dulanović, Aurora Vejsilović, Blagota Sekulić, Neira Čičić, Tamara Rabrenović, Milica Marjanović, Aleksandra Obućina, Vanja Kutlešić i Marko Vićović, u izradi video zapisa najviše im je pomogao fotograf Mirko Kovačević, koji je snimao besplatno, a zahvalnost duguju i pojedinim ugostiteljskim objektima u kojima su snimani pojedini kadrovi filma.

Dokumentarac “Ožiljak” možete pogledati OVDE.

Zlatiborske Novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *